У свакој шестој фирми не зна се ко је газда

НОВИ САД: Стварне власнике је евидентирало укупно 138.797 обвезника, што чини 85 одсто регистрованих субјеката, саопштила је  Агенција за привредне регистре, и упозорила обвезнике на прекршајну одговорност у случају да не испуне ту законску обавезу.
lupa
Фото: pixabay.com

Закључно с 10. септембром, највише стварних власника је евидентирали су привредни субјекти (87,31 одсто), а следе установе (83,19 одсто), задужбине и фондације (82,39 одсто), док је процентуално најмање удружења (77,25 одсто) која су евидентирала своје стварне власнике.

АПР је позвао обвезнике који нису евидентирали стварне власнике у Централној евиденцији, да то учине што пре јер ће, у супротном, поднети захтев за покретање прекршајног поступка против регистрованог субјекта ако утврди да није евидентирао податке о стварном власнику.

Централна евиденција стварних власника успостављена је у АПР-у 31. децембра 2018. године, с циљем усаглашавања домаћих прописа с европским законодавством и унапређења постојећег система откривања и спречавања прања новца и финансирања тероризма, уз постизање вишег нивоа доступности и поузданости у евидентиране податке о стварним власницима.

Како је саопштено, АПР је 4. септембра послао нотификације на око 6.000 мејлова регистрованих субјеката с обавештењем за сваког појединачног обвезника који још није унео своје податке у Централну евиденцију, да треба да испуни ту обавезу прописану Законом о централној евиденцији стварних власника.

У обавештењу су обвезници упућени како да приступе Централној евиденцији стварних власника преко веб-сајта Агенције и како да пронађу детаљнија упутства за поступак електронског евидентирања, која су објављена на страници Регистри / Централна евиденција стварних власника.

Евидентирање података о стварним власницима ради лице овлашћено за заступање у регистрованом субјекту, које је дужно да податке унесе електронски у Централну евиденцију најкасније у року од 15 дана од датума оснивања, или регистрације промене власничке структуре и чланова органа, на основу које испуне услов за стицање својства стварног власника регистрованог субјекта, уз употребу квалификованог сертификата за електронски потпис.


Казна за директоре

Ако се не може утврдити ко је стварни власник фирме, одговорност и казна падају на директора.

Наиме, по закону којим се регулише централна евиденција стварних власника, казна затвора до највише пет година прети искључиво директорима, као овлашћеним заступницима компанија. Прописом је  предвиђено да, уколико није могуће утврдити стварног власника неког предузећа у Србији, ту „титулу” преузима директор, што подразумева да он сноси и санкције.


Истовремено с евидентирањем, подаци о стварним власницима се објављују на интернет страници, односно на порталу АПР-а, који, сходно законској обавези, проверава да ли је регистровани субјекат евидентирао податке о стварном власнику у Централну евиденцију у законском року.       

Осим Агенције за привредне регистре, пријаву стварних власника у Централну евиденцију провераваће и Пореска управа, Управа за спречавање прања новца, НБС и инспекције, предвиђено је изменама и допунама Закона о централној евиденцији стварних власника. 

Све те институције добиле су и овлашћење да подносе захтеве за покретање прекршајног поступка уколико у поступку контроле утврде да субјекат није евидентирао стварне власнике или да подаци нису тачни, потпуни, као и документација о стварним власницима капитала.       

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести