Уплате за сигурнију старост крећу од 8.406 динара

Да би се оства­ри­ло пра­во за од­ла­зак у ста­ро­сну пен­зи­ју по­треб­но је има­ти ми­ни­мум 15 го­ди­на рад­ног ста­жа.
1
Фото: pixabay.com

За оне гра­ђа­не Ср­би­је ко­ји из би­ло ког раз­ло­га иза се­бе не­ма­ју до­вољ­но го­ди­на за од­ла­зак у ста­ро­сну пен­зи­ју, од­но­сно ра­ди­ли су ма­ње од 15 го­ди­на или уоп­ште ни­су ра­ди­ли, то пра­во мо­гу оства­ри­ти ако са­ми упла­ћу­ју но­вац у др­жав­ни пен­зиј­ски фонд. Та мо­гућ­ност по­сто­ји већ две де­це­ни­је, а у др­жав­ни пен­зиј­ски фонд стаж са­мо­стал­но упла­ћу­је ви­ше од 20.000 гра­ђа­на.

Ди­рек­тор сек­то­ра за оства­ри­ва­ње пра­ва ПИО фон­да Вла­ди­мир Стан­ко­вић ре­као је за РТС да је про­пи­са­но 13 осно­ви­ца за упла­ту, ко­је се сва­ке го­ди­не ко­ри­гу­ју. По ње­го­вим ре­чи­ма, нај­ни­жи из­нос упла­те са­мо­стал­ног до­при­но­са је 8.406 ди­на­ра, а нај­ви­ша је око 120.000 ди­на­ра. Ово­га пу­та по­ве­ћа­ње је дво­ци­фре­но и осно­ви­ца за ову го­ди­ну по­ве­ћа­на је за 13,4 од­сто. То се одав­но ни­је де­си­ло, а дво­ци­фре­но по­ве­ћа­ње је по­стиг­ну­то за­хва­љу­ју­ћи то­ме што су пла­те у прет­ход­ној го­ди­ни знат­ни­је по­ра­сле.

Тач­ни­је , сто­па до­при­но­са за пен­зиј­ско-ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње је 24 од­сто, што зна­чи да ће се ме­сеч­ни из­да­так кре­та­ти у ра­спо­ну од 8.406,00 до 120.086,40 ди­на­ра.На­и­ме, нај­ни­жа осно­виц ја 35.025 ди­на­ра уз сто­пу од 24 од­сто нај­ни­жа ме­сеч­на упла­та је 8.406 ди­на­ра. Нај­ви­ша осно­ви­ца је 500.360, а за њу је ме­сеч­на упла­та је 120.086,40 ди­на­ра.

Стан­ко­вић је ука­зао да су ме­ђу они­ма ко­ји нај­че­шће са­мо­стал­но упла­ћу­је но­вац у др­жав­ни фонд они ко­ји не­ма­ју пен­зиј­ско оси­гу­ра­ње, од­но­сно осо­бе ко­је ни­су рад­но ан­га­жо­ва­не. Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, да би се упла­ћи­ва­ло у др­жав­ни фонд, нео­п­ход­но је има­ти пре­би­ва­ли­ште у Ср­би­ји, а но­вац се упла­ћу­је на име ко­ри­сни­ка. На­и­ме, мно­го је ро­ди­те­ља ко­ји се од­лу­чу­ју да сво­јој де­ци, и пре не­го што за­поч­ну соп­стве­не ка­ри­је­ре, упла­ћу­ју стаж, те је Стан­ко­вић ука­зао да се упла­ћу­је на име и не ула­зи у то да ли ро­ди­тељ обез­бе­ђу­је но­вац за де­те, али се, ако је то слу­чај, на де­те еви­ден­ти­ра та­ква упла­та, од­но­сно стаж.

Ка­да се не­ко при­ја­ви за стаж, ука­зао је Стан­ко­вић, мо­же да га упла­ти за нај­ви­ше 30 да­на уна­зад од да­на под­не­тог зах­те­ва. Тај стаж мо­ра да се упла­ћу­је сва­ког ме­се­ца и пред­ви­ђе­но је да се до 15. у ме­се­цу упла­те до­при­но­си за прет­ход­ни ме­сец.

Ме­ђу они­ма ко­ји пла­ни­ра­ју да са­мо­стал­но упла­ћу­ју стаж због оства­ри­ва­ња пра­ва на пен­зи­ју има и оних ко­ји су спрем­ни да од­јед­ном упла­те но­вац за ду­жи пе­риод. То ни­је мо­гу­ће, ука­зао је Стан­ко­вић јер је као и за пла­те и до­при­но­се у ве­зи с пла­та­ма ко­је се ис­пла­ћу­ју на ме­сеч­ном ни­воу пред­ви­ђе­но и да се упла­та до­при­но­са оба­вља на ме­сеч­ном ни­воу. Нај­ви­ша осно­ви­ца за упла­ту је пет про­сеч­них пла­та, а то ва­жи за оне ко­ји­ма по­сло­дав­ци упла­ћу­ју до­при­но­се.

- Фонд ПИО не вра­ћа из­нос из­над тих пет про­сеч­них пла­та, вра­ћа По­ре­ска упра­ва од­го­ва­ра­ју­ћим ак­том - ре­као је Стан­ко­вић. - Ми из­да­је­мо од­го­ва­ра­ју­ћу по­твр­ду ко­ја го­во­ри о ве­ћим из­но­си­ма пре­ко пе­то­стру­ког из­но­са. На­по­ми­њем да то ни­је ве­ли­ки број, мо­же да се ка­же да је на 10.000 љу­ди – 100 љу­ди ко­ји су у та­квој по­зи­ци­ји.

Он је ука­зао и да се на са­мо­стал­но упла­ћи­ва­ње ста­жа углав­ном од­лу­чу­ју они ко­ји не же­ле да по пре­стан­ку рад­ног од­но­са има­ју пра­зан пе­риод, од­но­сно не­ма­ју рад­ни стаж.

- Они се нај­че­шће опре­де­љу­ју за ова­кву упла­ту до­при­но­са, а на њи­ма је се опре­де­ле по ко­јој осно­ви­ци ће, од мо­гу­ћих 13, то ра­ди­ти. То, ма­хом чи­не они ко­ји­ма не­до­ста­је стаж, у сми­слу оства­ри­ва­ња усло­ва за пен­зи­о­ни­са­ње, па он­да упла­ћу­ју го­ди­ну или две ка­ко би сте­кли услов за оси­гу­ра­ње и оства­ри­ли услов за пен­зи­ју - об­ја­снио је он.

Д. Мла­ђе­но­вић

 

Гло­са

Стаж мо­ра да се упла­ћу­је сва­ког ме­се­ца и пред­ви­ђе­но је да се до 15. у ме­се­цу упла­те до­при­но­си за прет­ход­ни ме­сец

 

оквир

Раз­ли­ка др­жав­них и при­ват­них фон­до­ва

- Основ­на раз­ли­ка из­ме­ђу упла­та у др­жав­не и при­ват­не пен­зи­о­не фон­до­ве је то што пен­зи­ја, уко­ли­ко се упла­ћу­је у при­ват­не пен­зиј­ске фон­до­ве, за­ви­си од то­га на ко­ји пе­риод је ко­ри­сник од­лу­чио да ће је при­ма­ти, док је ис­пла­та из др­жав­ног фон­да га­ран­то­ва­на до­жи­вот­но и то не ути­че на ви­си­ну пен­зи­је - ре­као је Вла­ди­мир Стан­ко­вић.

Га­ран­то­ва­на пен­зи­ја, по­сле ја­ну­ар­ске по­ви­ши­це, ко­ју ће при­ми­ти и онај ко упла­ћу­је стаж по нај­ни­жој осно­ви­ци, ви­ша је од 20.000 ди­на­ра.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести