УПС: Помоћ добродошла, укинути парафискалне намете

НОВИ САД: Привредници су веома задовољни државном помоћи за ублажавање последица пандемије, а у даљем пословању би им од велике користи било укидање бројних парафискалних намета као и враћање пореског кредита, каже директор Уније послодаваца Србије (УПС) Срђан Дробњаковић.
fabrika
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Он за Танјуг наводи да је издвајање више од осам милијарди динара, што безмало износи петину бруто домаћег производа, за помоћ привреди и грађанима у ситуацији када је БДП лане био у минусу од један одсто, а у првом кварталу 2021. забележио раст од 1,4 одсто, за сваку похвалу.

"То је заиста фантастично и за наше услове изгледа као немогућа мисија. Привредницима су минималци и остали видови помоћи, које су у неколико наврата добијали у претходних годину дана, много значили у премошћавању тешкоћа у пословању изазваних пандемијом", наглашава Дробњаковић.

Додаје, међутим, да је својеврсни удар за многе од њих био долазак на наплату 24 рате пореза и доприноса "опроштених" прошле године.

Удар, и то трајни, су им и парафискални намети које плаћају, а којих, према речима директора УПС, има чак 510.

"Њихово укидање или бар смањивање би доста растеретило привреднике", каже Дрбњаковић који објашњава да ове намете разрезују локалне самоуправе када, како каже, потроше своје буyете.

Он наводи да је Унија послодаваца на републичком Социјално-економском савету поднела 19 иницијатива за побољшање пословног амбијента и услова пословања.

"Једна од важних иницијатива односи се на смањење пореза на храну и пиће са 20 на 10 одсто за угоститеље, чије испуњење нам је обећано, али никако да се и догоди. Надам се да ће се то ускоро десити, тим пре што је и у земљама нашег региона, као што су Хрватска и Словенија, тај порез мањи од онога који ми тражимо", каже директор УПС.


Окренути администрацију ка привреди

Дробњаковић, такође, сматра и да би било добро да се државна администрација више стави у службу привреде.

"Поготову сада, у ери дигитализације о којој се толико прича, да се сертификати и лиценце, добијање дозвола за извоз, увоз робе и слично поједностави и убрза", каже он.

Додаје да се исто односи и на рад инспекција, јер некада њихова неажурност може много да кошта предузетнике, као што је, рецимо, случај са кварљивом робом која дуго чека преглед на граници.


Додаје да би привредницима пословање олакшало враћање пореског кредита укинутог 2014. године, а који им је користио за улагање у основна средства и развој.

Следећи предлог привредника тиче се реформе плаћања пореза на имовину и да се, како наводи Дробњаковић, у томе полази од књиговодствене, а не тржишне вредности некретнина.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести