УПС: Само 15 одсто привредника за повећање минималца

БЕОГРАД: Чак 85 одсто привредника противи се повећању минималне цене рада у идућој години, док је свега петнаест посто спремно да прихвати повећање, али уз значајно смањење трошкова пословања предузећа, показало је истраживање Уније послодаваца Србије.
Unija poslodavaca Srbije/Tanjug
Фото: Tanjug

Унија је истраживање спровела прошле недеље, а такав став привреде битно се разликује у односу на прошлу годину, када је за 46 одсто анкетираних повећање минималца било прихватлијво.

Та разлика резултат је погоршаних услова пословања због кризе изазване пандемијом Ковид-19, наводи се у саопштењу.

Решење овакве ситуације послодавци виде у умањењу трошкова пословања, кроз пропорционално умањење пореза и доприноса, повећање неопорезивог дела зараде и смањење фискалних и парафискалних намета.

На тај начин могућ је одрживи раст зарада у приватном сектору, који не би ишао на терет предузећа и уз умањење њихове конкурентности.

Краткорочно смањење прихода у буџету кроз овакво решење било би покривено кроз већу потрошњу, стабилизацију кризе, раст запослености и раст броја привредних друштава и предузетника.

У истраживању Уније послодаваца учествовали су представници 133 привредна субјекта, који запошљавају укупно 16.134 радника и три удружења предузетника која броје 1.935 послодаваца код којих је запослено око 5.800 радника.

Током јула, Унија послодаваца Србије традиционално реализује консултације и истраживање ставова послодаваца са циљем да се сагледају ставови привредника по питању висине минималне цене рада.

Подсећаају да преговори са представницима Владе и синдикатима отпочињу током августа, а у септембру у оквиру Социјално-економског савета разматраће се висина минималне цене рада за 2021. годину.

Славиша
05.08.2020 • 17:56
За мене ће бити релевантно,да се неко назове предузетником,тек онда када се испитају сви ти "предузетни", како су стекли капитал и како су дошли до тога,да буду предузетници.И све док се у овој држави не спроведе порекло имовине од '90-данас,ми смо само провизоријум од државе.Да сам и праву,па довољно говори чињеница,да и ЕУ тражи од Србије да се испитају 24 спорне приватизације,па зашто се то не уради,зато што су сви ти актери,тих прљавих и пљачкашких приватизација,нашли своје ухлебљење у структурама власти или око власти.Све док се те све ствари не истерају на чистац,нема ни бољитка овој земљи и уопште народу.Пази 15% само послодавца подржава повећање минималаца,значи да је,макар по мени,85% њих дошло на сумњив начин до свог капитала,па изигравају велике газде,возе бесне џипове,а вамо су им радници у ствари робови,јер их тако и третирају,а инспекције не раде свој посао како треба и за чега су плаћени.
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести