Влаховић: Економија Србије под утицајем дешавања у Еврозони

БЕОГРАД: Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је да ће, ако и победимо вирус Ковид-19 за месец дана, ако ЕУ не буде имала јасну стратегију даљег опстанка и развоја, и Србија бити у проблему, јер је наша економска активност под снажним утицајем онога шта се дешава у Еврозони.
vlahovic
Фото: Tanjug

Влаховић је за лист Блиц објаснио да када је добро у ЕУ, добро је и у Србији, али када бруто национални проценат падне у Еврозони за један проценат, код нас се по аутоматизму пад прелива за 0,8 процената.

Упитан да прокоментарише тренутно стање у привреди, Влаховић је казао да се добар део привреде тренутно налази у хибернацији, јер су многа предузећа била принуђена или да драматично смање своју активност или да је потпуно прекину.

Како је рекао, велики број предузећа организовао је рад од куће и на тај начин успео да колико-толико надомести проблем који данас постоји, а то је слободно кретање људи.

Ликвидност је кључни проблем, залихе се исцрпљују и стога је добро да су неке економске мере директно концентрисане на очување постојеће ликвидности у систему. То су пре свега мере које се односе на одлагање плаћања пореза и доприноса у приватном сектору и с друге стране, мера која је усмерена на предузетнике, микро, мала и средња предузећа, рекао је Влаховић.

Он је додао и да би било добро да исплата минималца почне што пре, да већ од 1.маја крену исплате, јер би тај сегмент предузећа значајно исцрпео своје резерве ликвидности.

Поновио је и да држава треба да смањи или потпуно ослободи предузећа плаћања пореза на добит, јер је реално очекивати да ће предузећа ове године или имати значајно мању добит у односу на прошлу годину или је неће ни имати.

Било би апсурдно да предузећа наставе да плаћају до краја године порез на добит по износима који су дефинисани на основу прошлогодишњег остварења. На крају године ће онда имати велике пореске кредите, биће у претплати за плаћање пореза на добит и то није добро, јер је и то смањење ликвидности, закључио је Влаховић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести