Цена горива иста бар у наредна два, три месеца

НОВИ САД: После напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте, цена нафте порасла је 20 одсто због страха за глобалне залихе и због раста тензија на Блиском истоку, што је био највећи скок у готово 30 година.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић је рекао да се у наредном периоду не очекује поскупљење горива у Србији, али да је домаће тржиште осетљиво на глобална кретања.

Он је, гостујући на РТС-у, објаснио да 83 одсто горива у Србији потиче од сирове нафте која је увезена или од увезених деривата. Због тога је, како је рекао, тржиште у Србији под утицајем глобалних креатња из којих је Србију, као и већину европских земаља, немогуће изузети. Међутим, истиче да постоји акумулатор у залихама нафте којим се тај утицај амортизује.

Ипак, каже да се не може рећи да је ситуација алармантна иако је цена барела са 60 долара скочила на 68. Иако је скок велики, ситуација још увек није забрињавајућа, само је питање да ли ће се такав тренд наставити. Додаје да се тржиште организује и да ће земље које су смањиле своју продукцију нафте сада морати мало да је појачају да би се надокнадили недостаци.


Психолошки ефекат

Уредница „Балкан магазина” Јелица Путниковић сматра да гориво у Србији неће поскупети, упркос драматичним најавама медија да ће се то десити.

Гориво не би требало да поскупи, бар не у наредна два-три месеца, јер се нафта набавља месецима унапред, те поменуто поскупљење на глобалном тржишту не може утицати на поскупљење сутра, прекосутра или кроз недељу дана, сматра она.

Додаје да се ради о психолошком скоку цена нафте.


Мићовић истиче да је најбоља одбрана од поремећаја на националном ниову обезбеђивање залиха за одређени период. Каже да од 2014. године, када је уведена накнада за формирање обавезних резерви, ни четвртина тог новца није утрошена за ту намену. Због тога залихе Србије нису импозантне.

Како наводи, када се догоде кризне ситуације, не може се окренути ни земљама у окружењу јер нико неће желети да сопствене ресурсе препушта некоме ко није формирао залихе.

Када је реч о ценама у Србији, Мићовић је истакао да се у наредном периоду не очекују значајније промене и да је то могуће само ако таква ситуација на светском тржишту потраје. Додао је да тренутно глобални поремећаји нису велики и да се нада да напади у Саудијској Арабији неће бити настављени.


Антић: Нафтне компаније да не реагују исхитрено

Цена деривата на бензинским станицама у Србији неће поскупети у првим данима након терористичких напада у Саудијској Арабији, уверен је министар енергетике Александар Антић.

Он је рекао да су последњи догађаји у Саудијској Арабији свакако у први мах изазвали „значајан раст цена сирове нафте на светском тржишту“, те да ће се тек видети како ће се даље одразити на цену и снабдевање.

Нема дилеме да Србија, као увозно зависна држава, када је сирова нафта у питању, дубоко зависи од цене сирове нафте на светском тржишту. Ипак, сада треба сачекати стабилизацију на тржишту, која се свакако дешава, и у наредним данима видети како ће се ти догађаји рефлектовати на цену у нашој земљи, рекао је Антић новинарима.


С друге стране, поједини медији и економски аналитичари тврде да ће гориво у Србији поскупети у наредне две недеље, и то у просеку пет динара по литру, због сукоба Саудијске Арабије и Ирана због којег је производња нафте смањена чак 50 одсто. Тако ће евродизел с тренутно просечних 158,9 динара литар поскупети на око 163,9, док ће бензин, уместо 148,9 динара, коштати 153,9.

Цене нафте су јуче пале иако је тржиште и даље забринуто због претње војним одговором на нападе изведене на нафтне објекте у Саудијској Арабији. Ти напади су преполовили нафтне производне капацитете тог краљевства и подстакли скок цена „црног злата” који није забележен деценијама, подсећа агенција Ројтерс. Цена северноморске нафте „брент” пала је јуче 15 центи, или 0,2 одсто, на 68,87 долара барел, док је америчка „лака” нафта појефтинила 54 цента, или 0,9 одсто, на 62,36 долара барел. Нешто раније, цене обеју врста пале су око два одсто.

Д. Млађеновић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести