Има простора за повећање плата и пензија

БЕОГРАД: Постоји простор за повећање плата и пензија, али и за оно што је привреди нарочито битно - растерећење зарада од пореза и доприноса, изјавио је члан Фискланог савета Никола Алтипармаков.
altiparkov
Фото: Tanjug (video)

Што се тиче повећања плата и пензија, није спорно, буџетске бројке су добре, налазимо се у суфициту. Очекујемо на крају године да постоји благи суфицит. Постоји простор за повећање плата и пензија и оно што је привреди нарочито битно, растерећење пореза, рекао је Алтипармаков новинарима након састанка чланова Фискланог савета са Српском асоцијацијом менаџера.

Како каже, порука Фискалног савета је да се то ради на системски и уређен начин.

Да се пре свега усвоји форумула за индексацију пензија и да се у складу са том предвидивом формулом, и у овој и у наредним годинама повећавају пензије, поручио је Алтипармаков.

Привреди је, истиче он, важно да се што више новца остави за растерећење пореза и доприноса на зараде, што ће бити директна стимулација привредном расту.

На питање новинара да прокоментарише то што су недавно посланици на скупштинском Одбору за финансије критиковали рад Фискалног савета, затим оно што је Фискални савет износио када је реч о привредном расту и да ли осећају чланови тог тела неку врсту притиска од стране власти, Алтипармаков је рекао:

Не осећамо притисак. Наравно да независне институције немају увек идентично гледиште са влашћу, и то је добро, јер би се у супротном поставило питање чему уопште служимо. Тако да немамо никакаву врсту притиска, а имамо јасан мандат зашто се Фискални савет бави првиредним растом, казао је Алтипармаков.

Менаџери: Пореско растерећење, али не нарушити стабилност

Представници Српске асоцијације менаџера сматрају да би требало што више порески растеретити привреду, али само у мери која не нарушава економску стабилност земље, а чланови Фискалног савета поручују да би, пре свега, требало смањити порезе и доприноса на зараде пошто би то директно утицало на бржи привредни раст.

Чланови Фискалног савета су на годишњем састанку с менаџерима САМ-а указали да је недовољан привредни раст од три одсто и да би требало да тежимо ка привредном расту од пет одсто.

Председника САМ-а Станка Пејановић је рекла новинарима после састанка да је за приведу веома важно што је стабилан курс и ниска инфлација и што привредници имају већу предвидивост пословног окружења.

На питање, колико привреда очекује да се смањи пореско оптерећење, Пејановић је одговорила:

"Мислим да треба да радимо свој посао, а влада свој. Мислимо максимално могуће, а да се не наруши економска стабилност земље".

Председница САМ о томе шта спречава домаће јавне инвестиције, наводи да за привреднике постоје само изазови и да се зато традиционално сваке године састају са Фикалним саветом како би видели шта се дешава са буџетом који је у току и каква су очекивања до краја године.

“Јер и ми у оквиру својих компанија радимо ребуџетирање ако макроекономски показатељи показују нешто другачије него што смо имали током планирања. Оно што нас је данас нарочито занимало, а што се могло видети у медијима, да се стопе раста за нашу земљу крећу од три до седам одсто, па смо желели да чујемо од стране представника Фискалног савета шта је реално очекивати у овој години“.

Пејановић каже да су менаџери видели да се очекује и ове године буџетски суфици и слично и да су хтели да размене мишљење са Фискалним саветом како би видели на који начин могу даље да инвестирају у привредни развој.

Нас, пре свега, интересује смањење пореза и доприноса на зараде и друго одрживост система у смислу појачања инвестиција, па не само страних него и домаћих, али да их не делимо на стране и домаће - већ инвестиција малих и средњих предузећа, казала је она.

Пејановић је рекла да су се менаџери интересовали и да ли ће држава направити пореске подстицаје за предузетничке фондове који би инвестирали у мала и средња предузећа, "бизнис анђеле" и да ли ће се и неке небанкарске институције подстаћи како би могао да се поспеши развој МСП сектора.

Како каже, САМ сматра да је то веома важно.

Пејановић додаје да је разматрана и важна тема одлива људи и да статистика каже да сваке године из наше земље оде 60.000 људи, као и да то отвара питање и одрживости пензионих фондова и бизниса као таквог.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести