Јак динар квари посао само мењачима

Последњих недеља динар је ојачао у односу на евро, и то је довело до одређених промена у пословању мењачница. Тако су се почетком ове седмице износи продајног и куповног курса динара за евро веома приближили и разлика је мање од пола динара.
menjacnica
Фото: Dnevnik.rs

У Новом Саду је ових дана, а због повећаног броја страних гостију фестивала Егзит, разлика повећана на око 1,20 динар. Тако је средњи курс евра Народне банке Србије јуче био 120,33 динара, односно био је највиши ове године, а у већини мењачница се откупљивао за 120 динара, а продавао за 121,20 динар.

Приближавање и удаљавање куповног и продајног курса евра и динара  у мењачницама уобичајено је током лета јер тада у Србију долазе туристи, али и наши грађани који раде у иностранству, па што је гостију у Србији више, расте и потражња за домаћим новцем до којег се најбрже долази у мењачницама.

Динар је јуче био најјачи од почетка године: средњи курс 120,33 за евро

– Лето је специфична сезона за много тога, па и за домаћу валуту – каже др Александар Васиљевић с Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” у Новом Саду. – Што је разлика између куповног и продајног курса мања, то је и валута стабилнија. Зато су мале разлике између куповног и продајног курса у мењачницма комплимент за динар јер говоре о стабилности домаће валуте. Ипак, колико је динар стабилан више ће моћи да се каже на јесен, када туристи оду. Поједине колега веома су оптимистичне у прогнози вредности динара, али има и оних који сматрају да ће вредност домаће валуте опасти и да ће до зиме за један евро бити потребно и више од 124 динара.

Поводом летњег јачања динара огласили су се и они којима су домаће мењачнице сваке године неизбежна дестинација – грађани Србије који раде у иностранству. Већина сматра да се динар уочи лета вештачки надува те да се на промету којем они дају велики допринос остварује екстрапрофит. Други пак сматрају да је реч о малој разлици у вредности динара према евру од свега динар-два.

Куповни и продајни курс динара за евро, али и за друге валуте, мењачи у Србији формирају слободно. По прописима Народне банке Србије, најнижи продајни курс не сме бити једнак највишем куповном курсу, односно мењач не сме да откупљује и продаје валуту по истој цени, а разлику између та два курса мењачи одређују сами.

НБС се труди да ублажи осцилације на девизном тржишту и претерани пад динара, али и његов скок. То се постиже интервенцијама на девизном тржишту. Ради постизања стабилности, НБС је ове године продао 345 милиона евра и истовремено откупио 505 милиона.

Што се тиче вредности динара према евру, ове године била је различита. Најнижа вредност домаће валута била је 3. фебруара, када је за један веро по средњем курсу Народне банке Србије требало издвојити 124,01 динара.

Д. Вујошевић

У банкама неповољније

Мењачким пословима баве се и банке, али за њих он није довољно атрактиван. Курс страних валута у банкама је по традицији неповољнији него у мењачницама па је тако било и јуче. Код већине банака породајни курс евра био је између 122 и 123 динара, а откупљиван је у размаку од око 117 до око 118 динара. Изузетак је била Халк банка, у којој је продајни курс евра био 124,54 динара, а у тој банци био је и најнеповољнији куповни курс јер се за један евро плаћало 116,11 динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести