Кафеџије траже државну помоћ по столици

НОВИ САД:Сектор за угоститељство Уније послодавца Србије тражиће да се угоститељи на неки начин изједначе у погледу државне помоћи због пандемије ковида 19 са хотелијерима и да и власници ресторана, кафића, кафана… добију новчану помоћ по столици, пошто су хотелијери добили новац по два основа, лежају и по соби, изјавио је за „Дневник” председник Сектора угоститељства Уније послодаваца Србије Стеван Родић.
kafic ugostiteljstvo
Фото: Dnevnik (arhiva)

Предлог о томе, како је навео, изнеће на састанку Социјално економског савета Србије, чији је члан, јер анализе показују да бар 70 посто угоститеља неће моћи да се оправи без државне помоћи, због скраћеног радног време, ограниченог броја гостију у локалима и затварања објеката током викенда или, као што је сада случај, на пет дана.

— Према анализама које смо радили, пад промета се креће у угоститељству од 40 до 60 посто – казао је Родић, наводећи да има угоститеља који затварају локале, а неки чак и продају објекте, јер су многи због ковид кризе узимали краткорочне кредите и сада, пошто се епидемија није зауставила, неће више да се задужују.

40 - 60 одсто опао промет у ресторанима, кафићима, кафанама

По речима Родића, у Сектору угоститељства сматрају да треба помоћи и послодавцима да се ослободе плаћања пореза и доприноса на зараде које су запослени примили од државе. – С тим исплатама минималаца држава треба да настави, али нам треба помоћи и у другим издацима. Потребно је укинути парафискалне намете док траје епидемија и да за све локале чији су власници градови и општине буде умањена кирија за половину за месеце када су објекти били затворени. Потребно је апеловати на правна и физичка лица која издају локале да се понашају социјално одговрним и умање кирије.


Нису само кафићи извори заразе

- Угоститеље посебно иритира медијска кампања да су кафићи, кафане и ресторани извори зараде, као да вирус бира место где ће кога заразити – казао је Стеван Родић. - Сматрамо да с тим треба престати, пошто посебну пажњу обраћамо на мере заштите, свесни да нам је егзистенција угорежена, и да непажњом можемо направити још већу штету.


Задоволни смо, казао је наш саговориник, што ће у наредном периоду бити прихваћен предлог да се умањи ПДВ на пиће са 20 одсто на десет, као што смо и тражили, али смо мишљења да ПДВ треба упола смањити и на храну, јер смо уверења да би то повећало промет у ресторанима и кафанама.

– Сматрамо да је бесмислено да док траје епидемија плаћамо порез на имовину, па би порез требало укинути док траје епидемија – закључио је на крају Родић

З. Делић

 

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести