Ко може да добије олакшице за кредите?

БЕОГРАД: Нови прописи Народне банке Србије, који банкама омогућавају да јефтиније рефинансирају кредите грађанима и одложе исплату до 24 месеца, почињу да се примењују од понедељка, али ће свака банка према својој пословној политици и критетијумима процењивати - коме ће одобрити олакшице.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Свака банка ће самостално процењивати клијенте на основу сета својих критеријума, а то су, обично, досадашња уредност измирења обавеза, колико дуго клијенти има рачун у некој банци, сагледавање материјалне ситуације клијента, односно где је запослен и у којој делатности, каже генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић за Танјуг.

У банкама, међутим, нису били спремни да кажу на основу којих ће критеријума процењивати клијенте, већ само да су спремне да им изађу у сусрет.

Васић је позвао грађане да се, ако имају потребу за повољнијим рефинансирањем кредита, обрате својој банци.

"Свако ко има потребу да му се смањи месечна обавеза и да му се продужи период отплате за 24 месеца треба да контактира своју банку. У интересу је банака да клијент може да изврши своју обавезу", навео је он.

Објашњава да ће, на пример, за кредит од 500.000 динара, са роком отплате од 83 месеца и каматом од 9,67 одсто, месечна рата бити мања за 1.293 динара, што је 16 одсто мање.

За разлику од уобичајеног рефинансирања кредита, када грађани замене кредит тако што добију додатну готовину, овде се, истиче, не ради о томе, пошто је искључива намера да се помогне грађанима да смање месечну обавезу без додатног задуживања.

У НБС кажу за Танјуг да централна банка није у могућности да утиче на то да ли ће појединачне банке у пракси нудити клијентима ове олакшице, јер су оне слободне да то чине у складу са својом кредитном политиком, каталогом производа и сопственом проценом ризичности сваког клијента.

Ипак, у НБС очекују да ће, захваљујући креираним подстицајима, банке уврстити наведене олакшице у своју редовну понуду.

Када је реч о писању медија да банка може смањити месечну рату за око 20 одсто, у НБС кажу да ће у случају рефинансирања кредита и продужења рока отплате кредита у складу са новим прописима рата коју ће клијент плаћати бити мања, али да ће износ умањења зависити од више фактора, а то су, пре свега, иницијално уговорени рок отплате кредита, број рата које је клијент већ отплатио и рок на који се клијент одлучио да рефинансира кредит.

НБС наводи да су нови прописи усвојени у циљу олакшавања отплате потрошачких, готовинских и осталих кредита, одобрених грађанима до 18. марта 2020. године, али да у то не спадају стамбени кредити, ни минуси по текућем рачуну.

Регулаторни подстицаји које је прописала НБС и који банкама омогућавају да понуде клијентима олакшице, под одређеним условима, односе се на кредите за рефинансирање или кредите код којих је продужен датум доспећа последње рате наведених кредита, објашњавају у НБС.

Конкретно, новинама у регулаторном оквиру банке ће бити подстакнуте да дужницима понуде рефинансирање или промену датума доспећа последње рате потрошачких, готовинских и осталих кредита и то на додатних две године дуже у односу на тренутно важећи режим рокова отплате тих кредита, који подразумева рок отплате до седам година у току ове године, до шест година у току 2021. и након тога, до осам година за потрошачцке кредите одобрене за куповину моторних возила невезано за годину.

То значи, како кажу у НБС, да не постоје препреке за банке да кредите који су иницијално одобрени на краће рокове отплате рефинансирају на период отплате до девет година у току ове године, односно на период до осам година у току 2021, а у случају потрошачких кредита одобрених за куповину моторних возила на рок до 10 година у току ове и целе наредне године. Исто важи и за продужење рока отплате.

"То не значи да ће банке у пракси такве олакшице и уврстити у своју понуду, али, ако то учине, неће имати било какве негативне последице на показатеље пословања банке, чиме је НБС желела да стимулише банке да у што је могуће већој мери изађу у сусрет својим клијентима, независно од тога да ли се они налазе или не у финансијским потешкоћама", кажу у централној банци.

Олакшице банке могу понудити дужницима и у случају да је након рефинансирања, односно промене датума доспећа последње рате, под условима предвиђеним новим прописима, кредитно оптерећење дужникових прихода веће од 60 одсто.

Инаце, одлуке НБС објављене су 10. јула у Службеном гласнику, а ступају на снагу осмог дана од дана њиховог објављивања.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести