Курс динара понегде замка за туристе

Јачање динара знатно је утицало на мењачке послове у Србији. Док је ранијих година већина обичних потрошача мењала евро да би макар мало себи повећала стандард уочи божићних и новогодишњих празника, сада је због јаког динара ситуација нешто другачија.
menjacnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У мењачницама широм Војводине евро се више купује. У томе предњаче предузетници и власници мањих предузећа који ову годину завршавају уз добит. Журе да зарађено, док је динар јак, пребаце у евро и тако припреме себи него што их очекује у 2018. Евро се највише продаје на северу Бачке, где туристи из суседне Мађарске све чешће долазе у шопинг. Због тих разлика у понуди и тражњи, и продајни и куповни курсеви су прилично различити. Зато је савет свима који се укључују у те финансијске трансакције да на сајтовима или у шетњи провере курсне листе мењачница пре него што се одлуче да обаве трансакцију.

– Држава је на финансијско тржиште пласирала динарске хартије од врености с добрим приносом – каже финансијски стручњак Ненад Гујаничић. – Зато су многи страни инвеститори мењали евро у динаре да би их купили. То је знатно допринело јачању курса домаће валуте. Када то прође, смањиће се и ефекти које су те трансакције донеле.

Евро се у петак откупљивао и за 115,6 и за 118 динара

Народна банка Србије својим прописима не ограничава мењачнице у погледу курса. Једино у истом дану не смеју да продају и откупљују стране валуте по истом износу.  Разлике између куповног и продајног курса евра у мењачницама  су биле необиче: у Београду се, на пример, евро откупљивао по 118,20, а продавао за 118,80 динара. У другим местима продајни и куповни курс нису били готово па слепљени. Када се крене мало северније, и ситуација је другачија. У мењачницама „Елдорадо”, који, сем у Београду, има своје локале и у Новом Саду, евро се откупљивао за 117,50 а продавао за 119,50. Менаyер из те мењачнице Драган Јокић каже да се ових дана евро више купује него што се продаје.

У Зрењанину, у ланцу мењачница „Спин” евро се откупљивао и продавао по истом курсу.

– Евро се много више купује – каже власник „Спина” Милан Мајсторовић. – Махом су купци пословни људи који чисте рачуне и масовно динар претварају у евро. Проценили су да им је најбоље да добит претворе у девизе.


Банке су најнеповољније

Код банака је курс увек био неповљнији од мењачког. Куповни је код већине њих у петак био нешто мало изнад 115 динара за један евро, а продајни обавезно преко 120. Има, наравно, и изузетака. Код Халк банке евро се откупљивао за 114,08 динара, а продавао за 122,59. Банкарски курсеви важе за странке, али не и за комитенте. Њима се нуди повољнији курс. А колико – то зависи од клијента.  


Сасвим другачија је курсна листа у мењачници „Ексклузив” у Суботици: ту се евро откупљује за 115,60 динара а продаје за 118,90. То је, ако не највећа разлика у Србији, веома велика разлика. Пођеднако се и купује и продаје. Туристима који долазе из Мађарске у провод на северу Бачке и шопинг све је мало скупље. Али не би било лоше да због курсних разлика крену и мало јужније – заштедеће.

Ко је у овој претпразничној мењачкој грозници био на добитку а ко на губитку, сазнаћемо већ почетком 2018.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести