Мали финансијски водич за летовање у иностранству

Када планирате одмор, плаћање путовања и смештаја углавном је једноставно – али много је теже утврдити колико ћете потрошити на куповину док сте тамо и како ћете подизати готовину. Можда ћете моћи да користите кредитну картицу за плаћање вечере у ресторану, али шта је са куповином воћа код уличног продавца? Они могу прихватити само локалну валуту, и то у малим апоенима.
r
Фото: Pixabay.com

Начин на који плаћате у иностранству може повећати вашу укупну потрошњу за десет одсто. Постоје различити разлози за то: начин на који купујете валуту, коју картицу користите за плаћање, да ли бирате да плаћате у локалној валути или у динарима. Избори које направите могу довести до додатних трошкова, лоших курсева, великих накнада за трансакције у иностранству и још много тога.

Плаћање картицом омогућава да са собом не носите много новца у готовини, што истовремено помаже да се опустите и не проверавате стално где вам је новац. Ипак, и картицу морате чувати! Немојте је остављати без надзора – чак и када плаћате – већ инсистирајте да се плаћање изврши пред вама. Због евентуалних компликација, добро је да чувате све слип исечке са одмора и на крају месеца проверите извод плаћања по ставкама. Уколико приметите неку сумњиву трансакцију, одмах обавестите своју банку. 

Док сте у иностранству, можете користити и кредитну картицу за подизање новца, али је препорука да ово избегавате и користите дебитну, јер су провизије за подизање готовине дебитном картицом по правилу ниже. Пре поласка на пут проверите да ли је ваша матична банка присутна на одабраној дестинацији. Уколико јесте, препорука је да готовину подижете искључиво са банкомата своје банке јер је велика вероватноћа да вам провизија неће бити наплаћена.

Такође, увек се препоручује да плаћање картицом извршите у валути земље у којој обављате трансакцију.

Уколико се деси да вам у иностранству картица буде украдена, или је изгубите, одмах би требало да позовете своју банку и пријавите губитак, како би картица била блокирана, а све нежељене трансакције спречене. Пре него што кренете на одмор, запишите број корисничког центра ваше банке који обично ради 24 сата дневно за овакве случајеве и који ће бити изузетно користан у овој, али и другим могућим ванредним ситуацијама. Осим тога, генерално је корисно да одаберите опцију СМС обавештења о стању на текућем рачуну. На овај начин, у реалном времену можете приметити приливе на рачун и извршена плаћања, те тако увек, па и у иностранству, имати у виду стање рачуна и трансакције плаћања.

За више информација о врстама картица и начинима на које можете да их користите посетите платформу ЕрстеЗнали.рс. Платформа је део бесплатног, некомерцијалног програма финансијске едукације грађана.

Осигурање пре свега

Да бисте на одмор ишли безбрижно, једна од важних ствари које је неопходно обавити пре одласка на пут јесте уплата путног осигурања. Проверите прво да ли можда имате бесплатно путно осигурање уз ваш текући рачун у банци или неку од картица које користите. Уколико путујете аутомобилом, добродошло је осигурање помоћи на путу јер ако се деси непредвиђени квар, можете да позовете шлеп службу потпуно бесплатно и она ће вам организовати вучу, платити трошкове које имате и омогућити вам безбедан повратак. Ако је ваш избор путовање авионом – решење може да буде за вас осигурање од кашњења лета, губитка/крађе пртљага или губитка повезаног лета. Медицински и путни трошкови у иностранству су знатно виши у односу на трошкове које бисте имали у Србији. Са путним осигурањем заправо штедите, али и идете на пут растерећени – јер то је сврха летовања.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести