Матић: Ускоро одлука о наставку ограничења цена основних намирница

БЕОГРАД: Влада Србије и Министарство трговине разматрају да продуже Уредбу о ограничењу цена основних животних намирница, с обзиром да светски економисти процењују да се инфлација неће смирити ни у првој половини 2022. године, изјавила је данас Танјугу министарка Татјана Матић.
3
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Каже да се показало да је доношење уредбе било исправно и да су је трговци у потпуности применили, као и да је снабдевеност тржишта добра и да није дошло до појаве шпекулативних цена.

"У 2022. годину смо ушли са наслеђеном инфлацијом која је дошла са глобалног тржиста цена хране и сировина, и та наслеђена инфлација ће и у наредном периоду, а свакако у првој половини 2022. године, представљати највећи изазов", рекла је Матићева.

Подсетила је да је Влада Србије уредбу донела, пре свега, како би заштитила социјално најугроженије слојеве нашег становништва, али и да би заштитила тржисте од неконтролисаног раста цена.

"У том смислу, сматрамо да би и у наредном периоду ова уредба требало да остане на снази и у прилог томе, између осталог, говори и чињеница да први овогодишњи извештај који је организација УН за храну и пољопривреду објавила, показује да је у Европи, када говоримо о цени хране и сировина, у току 2021. године дошло до скока од 28,1 одсто", указала је Матићева.

Истиче и да светски економисти упозоравају да у 2022. години, пре свега, због и даље неизвесних пандемијсих услова као и све неизвесније климатске ситуације, не можемо бити велики оптимисти када је реч о ценама хране и сировина.

"И то је још један од разлога због којих треба бити додатно опрезан и у том смислу и даље овакве мере предлагати и продужити ову уредбу", рекла је Матићева Танјугу.

Напомиње и да су економисти Светске организације за храну и пиће у свом извештају истакли да је током 2021. године дошло до рекордних цена, пре свега житарица - цена кукуруза је скочила за 44,1 осто, пшенице за 31,3 одсто, а цена јестивог биљног уља је достигла рекордну историјску цену од 65,8 одсто у односу на 2020.

"Сви ови подаци нам говоре да морамо бити додатно опрезни када говоримо о тржишту сировина и хране, као и о њиховим ценама које, на неки начин, и даље морају бити под будним оком владе и свих одоговорних", истакла је Матићева.

На питање на који временски период би се односила продужена уредба, Матићева је одговорила да ће Влада Србије ту одлуку донети на основу извештаја Светске организације за храну и пољопривреду и кретања на глобалном тржисту.

Како је истакла, на исти начин биће донета и одлука и о врстама намирница које ће бити обухваћене уредбом.

На питање да ли је Уредба о ограничавању цена намирница током протеклог периода била поштована, Матићева каже да је тржишна инспекција имала много излазака на терен и да је њихов закључак да су трговци поштовали уредбу.

"Било је мањих прекршаја одредби које смо изрекли и они су се углавном односила на неке продајне објекте у унутрашњости Србије, док су велики трговачки ланци поштовали уредбу Владе Србије", истакла је Матићева.

Влада Србије је 30. новембра донела Уредбу о ограничењу произвођачких цена и цена на велико и мало за пет основних животних намирница, у трајању од 60 дана.

Ограничење цена односи се на шећер, брашно типа Т-400, сунцокретово уље, свињско месо од бута и УХТ млеко са 2,8 процената млечне масти. Та уредба истиче почетком фебруара.

Влада је претходно, у првој половини новембра, донела Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, по којој је ограничена максимална малопродајна цена хлеба од брашна Т-500 на 46 динара у наредних шест месеци са могућностима продужења.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести