Минуси најпапренија позајмица

НОВИ САД: Трошење новца које банке одобравају својим клијентима по основу текућег рачуна одавно је познато као скупа позајмица.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Листа цена услуга које је прошле седмице Народна банка Србије објавила на свом са сајту то је само  потврдила. Дозвољени минус код нас на годишњем ниову у просеку стаје 29 одсто, а недозовљени је још скупљи - 34 процената годишње. Колико је то неповољно за клијенте који га користе најбоље говори податак да је камата на готовинске кредите, који се такође одобравају у домаћој валути, 10,3 одсто у просеку. Зато се може рећи да је минус бар дупло скупљи од редовног кредита.

Папрена камата није једини трошак који ће клијент платити банци када уђе у минус. Ако жели ову позајмицу, комитент треба да плати извештај из Кредитног бироа Србије - 246 динара. Овај трошак  се плаћа једнократно, само код одобравања. Поједине банке клијентима ову позајмицу дају на годину дана, па се ако се минус обнаваља и ови трошкови се сваке године рачунају. Клијенти који у дужем периоду ову позајмицу користе редовно и до нивоа суме која им је одобрена, могу рачунати да ће им банка следећи пут, приликом обнављања ове услуге, дозволити да минус користе и на рок од  две до три године. То аутоматски доноси и смањење трошкова. Од банака које покривају знатан део тржишта минус је најјефтинији код Уникредит банке и износи 20 одсто годишње. Тај проценат сличан је оном у АИК банци где је камата 21 одсто. Директна банка има стопу на минус од 25 одсто,  а Војвођанска и Интеза банка 26 одсто. У Ерсте банци ова камата износи 30 одсто на годишњем нивоу, а највишу камату зарачунавају у Сосијете женерал банци - 35 одсто. 


Коме се жури тај плаћа

Међу услугама које се посебно траже су хитна плаћања. Код већине банка то се наплаћује 30 динара по налогу. Уколико банка то рачуна у процентима онда је провизија један одсто.Ово убрзано измиривање обавеза и није тако лоше јер клијет избегава затезну камату, судске извршитеље и сличне непријатности.

Новац на рачун онога коме се уплаћује леже истог трена, а кашњења су искључена.    


Прекорачење одобрене суме минуса банке и не наплаћују много више од стопа на дозовљене суме. Ко уђе у црвено најбоље ће проћи код Рајфајзен банке где је проценат 10 одсто, а затим код Ерсре банке - 11 одсто. Војвођанска банка ово прекорачење тарифира с 26 одсто, Директна банка с 40 одсто, а Комерицијална банка има стопу од 42 одсто. Убедљиви рекордер у наплати ове недисциплине је Сосијете женерал банка јер је проценат чак 61 одсто.

Клијенти, који због погоднијег минуса или из било ког другог разлога, желе да пређу у другу банку убудуће то лакше могу да учине. Донедавно су прво морали да у банци коју напуштају затворе све обавезе, а сада је довољно  да оду у банку чији клијент желе да буду и отворе рачун. Та банка ће контактирати стару и с њом договорити преузимање, а клијенти ће и даље моћи да користе картице,трајне налоге и минусе.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести