На пумпама без већих промена, дизел и гас мало поскупели

БЕОГРАД: У Србији није дошло до већих промена цене горива због тензија на релацији САД - Иран, осим уобичајених тржишних осцилација, кажу у Удружењу нафтних компанија Србије.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Цена дизела је повећана за око један динар по литру, гаса за око три динара, а генерални секретар УНКС-а Томислав Мићовић је рекао Танјугу да се ништа посебно није десило на светском тржишту нафте и да је реч о стандардним тржишним флуктуацијма цена у сакладу са понудом и тражњом.

Мићовић додаје да би евентуално тој политичкој тензији могао да се припише скок цене нафте у свету од око 3,5 одсто дан после напада Ирана на америчке базе у Ираку.

Подсећа да је 30. децембра нафта појефтинила 3,5 одсто и истиче да нико то није приписивао нечему другом осим тржишним кретањима.

Мићовић додаје да је, на пример, до нагле промене дошло када су дронови напали постројења Саудијске Арабије средином септембра прошле године.

На нашим пумпама није било већих промена осим што је поскупео дизел за динар, али то није последица те политичке тензије између САД и Ирана, пошто је цена нафте постепено расла у октобру, новембру и децембру, објаснио је он.

"После три месеца имамо такав ефекат, али то није ништа велико и не значи да неће после цена да крене у обрнутом смеру и да се врати за тај један динар. То су уобичајене осцилације које прате све утицаје и некада се неутралишу међусобно. Те промене показују да српско тржиште фунцкионише по питању цена", истакао је Мићовић.

Иначе, у Србији, постоји механизам за заштиту цена од великих осцилација на светском тржишту.

"У Закону о акцизама постоји одредба која омогућава влади да без измене закона смањи номиналне износе акциза чак за 20 одсто, уколико дође до значајнијег скока цена импута, како би ублажила ефекте на домаће тржиште", подсећа стручњак УНКС-а.

Течни нафтни гас односно аутогас функционише на посебан начин у смислу да његово тржиште има своје сезонске флуктуације.

Како каже, земље Источне и Југоисточне Европе имају сличне изворе ТНГ-а и када захлади постоји већа потражања за њим као енергентом и зато долази до скока цена.

То су сезонске флуктуације и нису неоубичајене, додао је Мићовић.

Према последњим подацима УНКС-а, структура просечних малопродајних цена горива у Србији за 6. јануара, која представља просек за седам дана односно од почетка године, изгледа овако: Бензин Евро Премиум БМБ 95 149,53 динара, Евродизел 163,73 динара и ТНГ аутогас 82,68 динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести