Рачун за гас током грејне сезоне већи за око 1.500 динара

Индивидуални потрошачи природног гаса од јуче овај енергент плаћају више него до сада. Кубни метар овог енергента кошта 35, 11 динара, без пореза на додату вредност и у односу на досадашњу цену кубика, која је износила 32,28 динара, нова је виша за девет посто.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Ово поскупљење ће просечну цену рачуна за гас, за потрошњу око 300 кубних метара током грејне сезоне, увећати за око1.500 динара месечно.

Увећани рачуни на кућне адресе стићи ће у септембру, а колики ће бити, наравно, зависиће од потрошње. Ипак, права рачуница знаће се тек кад захладни и кад потрошња буде већа, али би уз нову цену гаса досадашњи рачун око 10.500 динара могао да износи око 12.000 динара месечно. Наиме, потрошачи ће кубни метар природног гаса плаћати око 40 динара, односно неко ће плаћати нешто мало више, а неко нешто мало мање јер цена није иста код свих дистрибутера.

72.000 динара трошак грејања на гас током сезоне

Будући да је цена кубика од 35,11 динара без пореза на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто, свакако треба рачунати на тај трошак, који се додаје на крају, када се обрачунају преостале ставке на рачуну, којих је неколико и које утичу на крајњу цену - дистрибутерска разлика, корекциони фактор, који није увек исти и по правилу је виши зими... те је извесни да ће цена кубика  бити четрдесетак динара. Уз ту цену  трошкови грејања на природни гас током предстојеће грејне сезоне могли да буду око 72.000 динара, у односу на око 63.000 динара из протеклих неколико година.


Поскупљење након вишегодишњег мировања

Поскупљење природног гаса у Србији следило је након вишегодишњег мировања цене кубика. Наиме, цена природног гаса одређује се на основу одговарајуће нафтне формуле и курса долара, који су последњих неколико година били стабилни. Након епидиемије коронавируса, када је цене нафте драстично опала, а потом и огромног раста цене “црног злата”, те сукоба Русије Украјине, ситуација на тржишту природног гаса променила се у знатној мери. Гаса нема довољно, цена се мења готово свакодневно, а многе европске државе већ одавно упозоравају своје грађане да ће на зиму бити неопходна штедња свих енергената.


Могло би се рећи и да је повећање цене гаса било очекивано јер је цена овог енергента последњих око годину дана значајно виша него до тада. Због сукоба Русије и Украјине, те све већег поремећаја на европском тржишту везаног за снабдевање приородним  гасом из Русије, цена овог енерента отишла је изузетно високо и достигла и износ од 2.000 евра за 1.000 кубних метара.

35, 11 динара сада кошта кубни метар гаса

По речима председника Удружења за заштиту потрошача “Приосперитет” Радомира Ћириловића, поскупљење кубика није превелико с обзиром на ситуацију на тржишту.

- Ово поскупљење природног гаса у Србији је прихватљиво, али се бојим да је само прво од оних која могу да уследе у скоријој будућности - каже Ћириловић. - Наиме, у складу с Уредбом Владе, Агенција за енергетику има могућност да коригује цену природног гаса свака три месеца, а да ли ће се то и десити сада је тешко рећи, а неизвесност је појачана тиме што је непознато колико Србија добављачу ”Гаспрому” плаћа 1.000 кубика природног гаса, као ни то колики су  транспортни трошкови , а ни  трошкови који се плаћају посреднику - “Југоросгасу”.

Да подсетимо, Гасни споразум између Србије и Русије подразумева да цена за гас буде100 одсто према нафтној формули, што значи од 310 до 408 долара за хиљаду кубних метара гаса, и то је цена за 2,2 милијарде кубних метара гаса, што је убедљиво најповољнија цена у Европи. Остаје питање цене за додатне количине од 800 милиона кубних метара гаса јер је у нашој земљи повећана потрошња.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести