За седам година минималац повећан само 35 динара

Половином следећег месеца требало би да буде познато да ли ће бити промењена минимална цена рада у Србији, а по правилу, ставови послодаваца и синдиката се разликују.
vrucina radnici, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Наиме, већина послодаваца истиче да нема довољно простора да се минималац повећа, док су синдикати другачијег мишљења. Због тога се може очекивати да преговори социјалних партнера – синдиката и послодаваца – о повећању минималне цене рада неће бити нимало лаки нити једноставни. 

Да подсетимо, садашња минимална цена рада износи 130 динара по сату, а онима који раде за минималац та висина сатнице биће обрачунавана до краја године. Да ли ће се она мењати или не, биће познато ускоро, а по речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, послодавци и синдикати који преговарају о висини минималне зараде у Србији требало би да постигну договор и изађу са заједничким предлогом до краја августа. У супротном ће, као што се већ и дешавало, одлуку донети Влада Србије, најксасниеј до 15. септембра.

130 динара по сату сада је минимална цена рада у Србији

По Милићевом мишљењу, повећање минималне зараде је нужно јер је садашња недовољна и за задовољавање основних егзистенцијалних потреба, а повећање произлази и из важећег Закона раду.

– Законом о раду прописано је који се параметри узимају у обзир приликом утврђивања минималне зараде и потребно је само да се они поштују – каже Милић. – За сада још нема конкрентног предлога о томе колико би минимлана сатница требало да буде, али је сасвим сигурно да мора бити виша од 140 динара. 


Шта газде хоће

Из одговора 100 послодаваца који су стигли у Унију послодаваца Србије о могућности да се од 1. јануара наредне године повећа минимална цена рада, произлази да би о томе могло да се прича само под условом да се умање порези и доприноси за зараде и пооштри казнена политика за оне који послују у сивој зони.

Уколико би се та два услова испунила, оценили су послодавци, могло би доћи до повећања, не само минималца већ и зарада запослених у приватном сектору.


Минимална цена рада у Србији је од 2010. године до сада повећана тридесетак динара. Пре седам година минимална сатница била је 90 динара, а последња два месеца те године повећана је на 95 динара. Та цена рада важила је до јуна 2011. године, а потом је износила 102 динара. Ново повећање минималне сатнице, на 115 динара, уследило је у априлу 2012. године и она је важила до 2015. године, када је повећана на 121 динар по радном сату. По тој цени сатнице минимална зарада обрачунавана је до почетка ове године, од када је 130 динара по радном сату.

140 динара по сату синдикат тражи да буде минималац

С друге стране, ставови послодаваца, а на основу анкете коју је спровела Унија послодаваца Србије, показују да чак 68 одсто њих оцењује да се нису стекли услови за раст минималне цене рада. Од трећине послодаваца који сматрају да би минимална цена рада ипак требало да се повећа, готово половина указује на то да може бити десет динара више, односно да би минимална сатница могла бити 140 динара. За повећање минималне цене рада у највећој мери су газде које раде у Војводини и Београду. Послодавци из прерађивачког сектора, а посебно из металске индустрије, већином сматрају да минималац треба повећати, док су они који раде у трговинским делатностима против тога и истичу да се за пораст минималца у њиховој грани нису стекли услови.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести