Пад задужења српске привреде

Укупна кредитна задуженост привреде, предузетника и грађана у Србији на крају априла је износила 2.175 милијарди динара, што је пад у односу на 2.184 милијарде с краја марта, показују најновији подаци Удружења банака Србије.
digitron dug/pixabay.com
Фото: pixabay.com

Укупне позајмице грађанима повећане су 0,4 одсто, на 822,8 милијарде динара с 819,8 милијарди с краја марта.

– Када је у питању структура, готовински кредити су повећани један одсто, док је код неких других кредита регистрована стагнација – казао је генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић поводом представљања података Кредитног бироа.

Кредити предузећима износили су око 1.303 милијарде динара и мањи су у односу на 1.315 милијарде с краја марта, док су кредити предузетницима повећани на 49,2 милијарде динара са 48,7 милијарди.

Укупне позајмице грађанима повећане су 0,4 одсто, на 822,8 милијарде динара с 819,8 милијарди с краја марта

На крају априла каснила је отплата 11,3 одсто укупних кредита у Србији, што је, по Дугалићевим речима, на нивоу из претходног месеца.

Генерални секретар Удружења банака Србије је, међутим, изразио очекивање да ће све инвестиције које су у току и које су најављене, помоћи повећању тражње за кредитима, што би, како је оценио, требало да подигне општи стандард.

– Клијент када уђе у банку по зајам треба да постави само два питања: шта плаћам и колико кошта – рекао је Дугалић

Он је такав одговор дао на конференцији за новинаре а поводом тужби грађана против банака због трошкова обраде кредита.

Објашњавајући да ли банке имају законски основ да наплаћују накнаду за обраду кредита, Дугалић се позвао на Закон о облигационим односима, у којем се, како каже, уопште не помињу накнаде, а из којег је изведен Закон о банкама којим је предвиђена предуговорна фаза, у којој клијент добија све информације у форми коју прописује Народна банка Србије.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести