АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ЈАБУЦИ Зараза безопасна за људе, фармерима прави огромну штету

Афричка куга свиња (АСК) појавила се у Јабуци код Панчева и за сада је од око 250 комада животиња у том селу око 60 животиња уништено из десетак домаћинстава, јер лека за заразу нема, а не постоји ни вакцина.
Дневник/ Село Јабука
Фото: Дневник/ Село Јабука

Ситуација се тренутно смирује, нема нових случајева заразе, ни у Јабуци ни у оближним местима Качареву и Глогњу.

Претпоставља се да је болест стигла из Пожаревца и да је преносилац човек који је вирус пренео на обући.

Инспекција је свакодневно на терену.

Ветринари из Ветеринарске станице у селу обилазе домаћинства, броје животиње, проверавају да ли те животиње имају здравствених проблема и обележавају свиње које нису обележене.

Афричка свињска куга је заразна вирусна болест свиња, није опасна по здравље људи, али, пошто за болест нема лека, једини начин да се сузбије јесте уништавање свиња.


Не хранити помијама

Зараза се шири на више начина: контактом заражених са здравим свињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране. Шири се и контаминираном храном, водом, инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима и инсектима.

Превентивне мере су не хранити свиње помијама, избегавати пашно држање свиња, спречити директан контакт са дивљим свињама. Такође, особе које су биле у контакту са дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу. Посебна одећа и обућа мора се носити у објектима где бораве свиње и приликом сваког уласка мора се проћи кроз дезинфекциону баријеру. Руке треба прати пре и после уласка, односно излазка из обора.

Обавезна је пријава сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару, а треба поставити дезинфекционе баријере на улазу и излазу у свињце.


Кугу преносе дивље свиње и људи у додиру са вирусом механичким путем.

Др Јасна Проданов Радуловић са Научног ветеринарског института у Новом Саду изјавила је за „Дневник„ да нема поштеђених у овој опакој зарази, јер се АСК може појавити пођеднако и на фармама код професоналних одгајивача и у домаћинствима која држе једну до три свиње за сопствене потребе.

- Професионални фармери имају изграђене фарме и воде рачуна о сваком сегмету у тову, али и код њих тренутак непажње може да их скупо кошта - казала је др Проданов Радуловић. - Зато су потребне мере опреза и превентиве. Фармери који тове по више стотина и хиљада свиња све то добро знају, али у сеоским срединама, где се у домаћинствима гаје две до три свиње за сопстене потребе, тешко се мењају навике. Тамо је још увек исхрана свиња успутна обавеза, а свиње се често могу видети по дворишту и на улици. Зато сеоска домаћинства представљају највећу опасност за појаву АСК.

Наша саговорница је рекла да ни велики фармери, а ни мали не смеју да оклевају уколико примете да се свиње понашају неуобичајено. - Уколико одбијају храну и воду, не реагује на присуство човека, издвајају се у страну, имају температуру изнад 40 степени, одмах треба звати ветеринара. Једна заражена свиња заразиће све остале и све животиње треба уништити - каже је др Јасна Проданов Радуловић.

Јабука је проглашена као заражено подручје од афричке куге на основу Решења које је донела Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

На основу овог Решења, подручје полупречника најмање 10 километара око жаришта заразе у насељеном месту Јабука, град Панчево, Јужнобанатски управни округ, проглашава се угроженим од заразне болести афричке свињске куге код домаћих свиња и обухвата насељена места: Глогоњ, Качарево и Панчево на територији града Панчева, Црепаја у општини Ковачица, Сефкерин општина Опово, јужнобанатски управни округ, и Овча на територији општине Палилула, Град Београд.      

З. Делић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести