Идворске лубенице препознатљив банатски бренд

Ако ових дана на пијаци купите домаћу лубеницу, велика вероватноћа је да је она стигла са идворских поља.
Дневник/Р. Хаџић/Лубеница
Фото: Дневник/Р. Хаџић/Лубеница

Идвор је једно од ретких села у Банату у којима се узгајају лубенице. Како кажу Идворци, за добар бостан потребна је специфична земља, али и вишедеценијско знање и искуство. Ипак, и у Идвору се површине под бостаном из године у годину смањују.

- До пре неколико година у Идвору је бостан сејан и на 100 хектара. Ове године је, колико знам, посејан мање и то  на око 100 ланаца. Разлог томе је велики и потпуно неконтролисани увоз бостана из околних земаља. Није проблем фер конкуренција, али у великом броју случајева бостан који стиже из увоза је много лошијег квалитета. Цена тог бостана је аутоматски нижа, а то онда доводи до тога да се врши притисак да и цене домаћег  буду ниже, без обзира што је квалитет нашег производа далеко бољи – каже један од идворских бостанџија Јовица Калин.

Калин је ове године посејао лубенице на 7,5 ланаца а, како каже, сваки осми ред су диње. Прве лубенице са његових њива испоручене су пре десетак дана.

– Продајемо на велико. Цена је донедавно била између 35 и 40 динара, сада је већ од 25 до 30 динара за килограм. У Срему је, како чујемо, наставила да пада. Ако се тај тренд настави, то само значи да ће догодине бити још мање површина под бостаном – истиче Калин.

Лубенице ће се брати до октобра, што значи да је пред онима који воле бостан још неколико месеци за уживање. Просечна тежина лубенице са њива породице Калин је седам килограма, када је реч о раним хибридима, и десет килограма, када се ради о оним каснијим. Некада су лубенице биле много веће. Било их, је каже Јовица, и тежих од 20 килограма. Но, тржиште је рекло своје.

– Сваке године хибриде прилагођавамо укусу потрошача. И потрошачи сада желе лубенице мање тежине, па се и ми прилагођавамо нашим муштеријама – напомиње Јовица Калин.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести