КИША НАПОКОН ПОКРЕНУЛА НАЈВАЖНИЈИ ЈЕСЕЊИ ПОСАО НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА Сетва пшенице касни, али може да се надокнади, ЕВО И КАКО

Киша од пре два дана извела је ратаре на поља да узору и припреме њиве за сетву пшенице која касни.
4
Фото: Дневник/Ф. Бакић

На већини њивама још увек има биљних остатака преосталих од жетве кукуруза, соје и сунцокрета, а на малобројним уредним пољима не види се да је жито почело да ниче.

Зато је киша од пре два дана душу дала сувим ораницама да посејана пшеница проклија и улила наду земљорадницима да вреди покушати изнова почети економску годину у пољопривреди.

„Жита Србије” предвиђају да ће пшеницом бити посејано око 600.000 хектара. Отприлке те површине су биле под житом и претпрошле године а прошле јесени хлебно зрно је било заузело, према истом извору, више од 720.000 хектара.

600.000 хектара очекује се да ће бити посејано пшеницом (директоркаЖита СрбијеСунчица Савовић)

По речима директорке „Жита Србије” Сунчице Савовић за „Дневник” сетва је у току и биће завршена крајем новембра.

- Очекујемо да под житом будемо имали као и ранијих година око 600.000 пшенице - казала је директорка и навела да сетва касни, али је и жетва кукуруза соје и сунцкорета каснила, па је то један од разлога зашто се дочекао новембар са непосејаним хлебним зрном.

У атару села Ченеј код Новог Сада затекли смо јуче пољопривредника Ћиру Зељковића, који ће ове јесени посејати мање жита него лане. - У великом сам минусу јер је пшеница јефтина, али не смем оставити земљу празну - казао је Зељковић.

По његовим речима, наредних дана ће сејати, а јуче је тањирао.

- Нисам могао пре да уђем у поље јер је земља била сува. Сада ћу само са сетвоспремачем да пређем преко оранице и посејем соптвено семе. Вештак нисам корисито и нећу, можда на пролеће уколико пшеница буде скупља - казао је Зељковић.


Ратари морају чувати жито од глодара

Др Владимир Аћин са Инситута за ратарство и повртарство Нови Сад у изјави за „Дневник” сматра да за сетву пшенице није касно, јер има још две седмице да се тај посао обави.

- У протеклих неколико година због топле јесени и благе зиме пшеница која је сејана до 15. новембра имала је добар квалитет зрна и приносе, па је ратари могу сејати. Они малобројни, који су семе пшенице положили у црницу пре две, три седмице, сада се могу надати да ће коначно видети пшеницу на површини ораница - казао је др Аћин.

Наш саговорник препоручује ратарима да тањирачама пређу креко поља, јер орање управо због суше није могуће на свим парцелама, пошто кише није било равномерно у свим регионима.

Указао је да сетву пшенице додатно отежава најезда глодара који сада још увећавају трошкове сетве, пошто их треба уништавати заштитним средствима.

- Глодара има баш пуно дуж њива јер суво и толо време погодује њиховом разможавању па су само скупа заштитна средства лек да посејаној пшеници не науде - истако је др Аћин.


Заправо, то су и разлози зашто посејана пшеница није већ проклијала и њиве нису још узоране, а жито посејано. Ниска цена пшенице која сада вреди мало више од 21 динар килограм и јефтин кукуруз, сунцокрет и соја ратаре је довело у ситуацију да не виде начин да изађу из дугова, покрију трошкове производње не само пшенице, већ и других култура према трговцима за репроматеријал задужен приликом сетве кукуруза, соје и сунцукрета.

Стручњак за пшеницу др Мирислав Малешевић истакао је за „Дневник” да ратари не треба да клону већ покушају да сетву пшенице обаве јер свака година у аграру се разликује у односу на прошлу.

- Година јесте тешка, жито је јефтино, а трошкови производње скупи, али шта ако се деси па цена пшеници скочи и да још клима буде баш како треба да род буде берићетан - истиче др Малешевић

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести