Киша ове године ПРИЈАЛА ПРОЛЕЋНИМ УСЕВИМА, али НЕ И ПШЕНИЦИ

Директорка Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић рекла је данас да је ове године киша пријала пролећним усевима- кукурузу, соји и сунцокрету, али да је пшеници донела много проблема, што ће се одразити и на квалитет.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Савовић је за Тан‌југ навела да је ове године по питању падавина ситуација другачија у односу на прошлу, када у периоду од марта до јуна месеца, али и касније нисмо имали ниједан кишни дан у земљи.

"Ове године падавине су далеко изнад вишегодишње нормале. Киша је пријала пролећним усевима то су кукуруз, соја и сунцокрет и то је приметно на пољима тамо где последњих дана нису биле поплаве, али што се тиче пшенице, ова година је донела много проблема који ће се пре свега одразити на квалитет", рекла је Савовић.

Савовић каже и да ће се у наредном периоду, када се сумирају сви подаци са попљављених подручја, видети како су се падавине одразиле на приносе, додајући да је киша падала и током фазе цветања пшенице, што је спрало заштиту коју су користили пољопривредници.

Додала је да се још увек не зна не зна какав ће бити род пшенице, али да је јасно да на нивоу земље неће бити рекорда.

Савовић је подсетила да је десетогодишњи просек производње пшенице на нивоу Србије 4,9 тона по хектару и додала да је прошлогодишњи род пшенице био изузетан.

"Ове године је дефинитивно да квалитет неће бити изванредан.  Због појаве фузариозе имамо приметно доста штурих зрна, имамо и сутуацију где има доста празних зрна због тога што пшеница није успела да буде добро оплођена због великих падавина", објаснила је Савовић.

Како је рекла, позитивно је што је ове године забележен рекорд у засејаним површинама, око  725.000 хектара, што је на годишњем ноивоу повећање од око 17 одсто, па и даље има наде за пшеницу.

"Ситуација са поплавама нас је задесила недавно и потребно је неко време да се процени шта се тачно догодио", навела је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести