Недимовић: Нема безусловне продаје земље странцима

„ Радна група Министарства пољопривреде сачинила је Нацрт измена Закона о пољопривредном земљишту и он би у понедељак или уторак требало да буде усвојен“, рекао је за „Дневник” министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Тако ће се за неколико дана тачно знати који су услови продаје пољопривредног земљишта од 1. септембра ове године. Министар Недимовић истиче да је став Владе Србије по питању продаје земљишта странцима јасан, додајући да је неће бити.

„ И у експозеу премијерке Брнабић и у експозеу претходног премијера Вучића јасно је стављено до знања да ће Србија проблем решити, а решиће се либерализација од 1. септембра. Идеја је да се либерализација ограничи, да ограничемо странцима долазак до пољопривредног земљишта“, обаснио је Недимовић.

Додао је да није завршена реститутуција и да још постоји проблем својине у односу државног земљишта према приватном.

„Поставићемо ограничења и неће бити проблема. Неће бити продаје земље странцима, и то ћемо регулисати законом, а јавности ће за неколико дана бити прдстављена верзија измене Закона о пољопривредном земљишту. Нећемо измишљати топлу воду, већ ће се либерализација ограничити тако да се онемогући странцима да у одређеном периоду лако дођу до земље. За физичка лица ћемо то везати за пребивалиште, а за страна правна лица за регистар у Агенцији за привредне регистре „ нагласио је Недимовић.

Да то јесте прави пут и да Србија, и поред потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању, има могућности да органичи куповину пољопривредног земљишта странцима недавно је потврдио и европски комесар за пољопривреду Фил Хоган, истичући да је продаја њива осетљиво питање, али да се тога не треба „безразложно плашити”  јер сам ССП  не отвара врата за куповину земљишта грађанима ЕУ без икаквих ограничења.


Једини начин

Усвајање измена Закона о пољопривредном земљишту једини је начин да Србија ублажи последице Споразума о стабилизацији и придруживању из 2008. године, којим се обавезала на то да либерализује тржиште пољопривредног земљишта. Ваља истаћи да је тиме Србије заправо постала једина држава која је у поступку преговора о придруживању прихватила ту обавезу, док су друге земље на њу пристале тек по уласку у ЕУ. Пошто се потписани ССП не може променити, јасно је да само кроз измену постојећег Закона о пољопривредном земљишту Србија може ограничити странце да купују српске оранице.


„ ССП подразумева да од 1. септембра 2017. године неће бити дискриминације између грађана Србије и ЕУ у куповини некретнина, укључујући и пољопривредно земљиште, а српске власти и даље могу да регулишу услове куповине земљишта, ако се ти услови једнако примењују“, указао је Хоган, подсећајући на то да ни претходно проширење ЕУ није довело до тога да странци у значајној мери купују оранице у новим земљама-чланицама.

Додао је да и сада држављани ЕУ или компаније могу купити земљиште у Србији преко предузећа регистрованог у Србији, али да се то до сада десило само у ограниченом обиму.

„ Уосталом, као и у свим секторима привреде, стране инвестиције не треба посматрати сумњичаво јер оне могу донети нову технологију и знање и допринети побољшању конкурентности пољопривреде у Србији“ поручио је Хоган.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести