Недимовић: Променити свест грађана, решење у превентиви

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић каже да је неопходно променити начин размишљања када је реч о поплавама јер, како оцењује, више нису само проблем поплаве на великим рекама, већ оне могу настати и од малих поточића широких 50 цм до метар.
nedimovic
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

"Такву ситуацију имали смо у Краљеву, Петровцу на Млави, неким другим местима, где су сеоски, шумски, планински путеви постајали реке у врло кратком временском интервалу због велике количине падавина која се десила за кратко време. Нама је потребна едукација о поплавама кроз образовни програм", истакао је Недимовић на конференцији "Поплаве у Србији - превенција, реакција, опоравак - научене лекције, наредни кораци", која је у организацији Јавног водопривредног предузећа Србијаводе организована у београдском Сава центру.

Недимовић додаје да је битно и шта се намерава учинити у наредном периоду.

"Потребно је припремити се превентивно, а не само кад се деси у неком месту нека нежељена ситуација да размишљамо како да санирамо последице. Решење је стога у превентиви и ослањању на науку и научна достигнућа", оценио је он.

Каже да је у последњих 5 година уложено новца колико није за претходних 40 година, као и да је 11 градова у Србији "потпуно решено".

"То су Ниш, Алексинац, Ваљево, Лучани, Нови Пазар... Решили смо регулацију река и омогућили да ти градови буду безбедни. У Ваљеву се завршавају радови, од 3 реке се брани. Оно што је било на Сави, на Дреновцу, биће завршено у наредних пар месеци. Неће бити проблема убудуће на том току реке Саве", навео је Недимовић и додао да ће у будућности много већи проблем представљати бујични токови од самих река.

Директор Србијавода Горан Пузовић каже да је у претходних пет година, од великих поплава које су задесиле Србију, урађено пуно.

"Сведоци смо озбиљних климатских промена које погађају цео свет, а ни Србија није поштеђена. У будућности нас чека озбиљан рад, улагања и инвестирања, примена нових технологија, нових техничких и научних сазнања, размена искустава са регионом и светом. Да ли смо безбеднији, јесмо, да ли смо потпуно безбедни, нисмо", изјавио је Пузовић.

Као један од највећих задатака истиче подизање еколошке свести код грађана јер смо, каже, "сведоци да су све наше реке, нажалост, озбиљне депоније".

Како наводи, изведени су озбиљни радови на преко 520 локација, а 18 великих инвестиција је урађено, због којих се у 18 градова живи безбедније.

Србија, према његовим речима, има преко 99 поплавних подручја.

"Данас радимо нови инвестициони програм и план. Припремамо нове пројекте. Надам се да ћемо за годину или две у рејону и сливу Колубаре радити 2 бране, реконструисати обреновачки насип и тиме Колубару ставити под контролу", рекао је Пузовић.

Он је додао да се припремају пројекти за Западну и Јужну Мораву, те да највећи проблем представљају мале реке и бујични водотокови "који руше све пред собом".

"Тај проблем ћемо решавати сигурно наредних 20 до 25 година, а и све друго што је препознато као опасност, трудимо се да сагледамо и подигнемо безбедност наших грађана", закључио је Пузовић.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић казао је да је било потребно изменама закона о локалној самоуправи уредити ту област тако да јединице локалне самоуправе, општине и градови, могу да се удружују и заједничким снагама предлажу пројекте и помажу једни другима.

"Тако могу квалитетним пројектима, који имају за циљ превенцију проблема какви су нас задесили претходних пет година, да узму учешће у изради истих код министарстава. Позивам челне људе општина и градова да подигну ниво свести, да раде на едукацији и превенцији код својих суграђана, као и на превенцији уређења речних корита, бујичних река које су највећи проблем, а затим и већих река", закључио је Стевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести