Паори очекују минимум 80 динара за килограм соје

Ко буде имао соје две тоне по хектару, биће срећан сматрају ратари пошто суша из дана у дан умањује приносе уљарици, која воли кишу.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У припремама за сетву и касније, док нису кренуле велике врућине и суша, пољопривредници су имали велика очекивања, имајући у виду да је током зиме килограм соје био рекордних 85,5 динара без ПДВ-а.

– Обично смо незадовољни приносима и ценама, али нам је сада баш “густо”, нема зрна у махумана ,па не очекујемо да ћемо имати приход од соје. Ако буде око две тоне по хектару, бићемо презадовољни -каже пољопривредник из Ковина Јадран Анђелковић. – Многи земљорадници ни не обилазе своје њиве јер су им врућине и суша изневериле очекивања у погледу тежине рода и зараде, па тачно ни не знају шта их чека у жетви, која ће сигурно почети раније, већ почетком септембра.

Анђелковић каже да нова соја не би требала да буде испод 80 динара са ПДВ-ом. И пољопривредник из Кисача Владимир Франциста сматра исто да ће соја имати лепу цену , од 80 динара нагоре без ПДВ-а.

2 тоне по хектару очекује се соје у жетви

– У махунама треба да буде бар 70 до 80 зрна, а нема ни 20 – казао је Франциста, који очекује да ће добити од 700 килограма до тоне по јутру. –  каже Франциста. Зато што ће род соје бити слаб, цена се неће у односу на садашњу много мењати. Може само да буде већа и 90 динара килограм са ПДВ-ом. Јуче је на Продуктној берзи Нови Сад килограм соје без ПДВ-а коштао 70,5 динара, па тренутно није велика разлика између цене коју ратари прижељкују у жетви и тренутне на берзи. Ипак, предстојећим родом није се на Берзи термински трговало.

– Продавци су били уздржани што се понуда тиче, због високе цене соје рода 2020. године, која је била рекордна, на историјском максимуму 85,50 динара без ПДВ – рекли су на Берзи.


Треба нам 450.000 тона

У Удружењу “Жита Србије” сматрају да би просечан принос  сеје по хектару могао да буде две тоне. Међутим, нису сигурну у ту процени јер свакодневне смене сунца и суше умањују приносе. Пре извесног времена „Жита Србије” прогнозирала су принос од 2,2 тоне по хектару. Под сојом је овога пролеће 250.00 хектара. У економској години 2020/ 21, која је почела у септембру 2020. и завршава се у августу 2021, соје смо имали 720.000 тоне. За домаће потребе треба нам 450.000 тона.


Колико би соје могло бити ове године по хектару стручњаци се не усуђују да процењују . Углавном кажу да соја лоше изгледа, поготово што су се појавиле гриње као последица суше и топлоте, па нема њиве где штеточине нема. – Ратари се препаратима боре, али шта вреди, када је гриња захватила скоро сав усев – каже дипломирани инжењер пољопривреде Александар Павловић из Пољопривредне стручне службе “Нови Сад”.

Додаје да на појединим парцелама има зрна у махунама, али се листови суше и опадају .Добро би било, наводи, да бар током ноћи темепратура буде нижа, када је већ дневна висока.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести