Љајић: Оштећени „хрватским мерама“ правду да траже на суду

СОКОБАЊА: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да привредни субјекти који сматрају да су оштећени током недавног „граничног спора“, када је Хрватска повећала цене инспекцијске контрола и проширила списак пољопривредних производа који пролазе контролу приликом уласка у ту земљу, имају право и могу да се жале редовним судовима.
voce pijaca, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Љајић је рекао и да је најважније да у овом тренутку имамо слободан проток робе и у једном и у другом правцу и да министарство нема процену евентуалних штета због мера Хрватске које су до недавно биле на снази.

Привредни субјекти који сматрају да су оштећени имају право и могу да се жале пред редовним судовима, рекао је Љајић, који је обишао радове на изградњи и реконструкцији турустичке инфраструктуре у Сокобањи.

То је, рекао је, редовна процедура која постоји као механизам и могућност.

С друге стране, најважније је да сада нема тих врста пробелма, нема гужви на границама, царинама,  рекао је Љајић.

Како је навео, нема појачаних, већ је реч о редовним контролама.

У овом тренутку имамо слободан проток роба и у једном и у другом правцу и то је најважнија ствар, закључио је Љајић.

Раније данас, директор Сектора за економске односе са иностранством у ПКС Ненад Ђурђевић, казао је да, откако је Хрватска 11. августа почела да примењује стари правилник о таксама односно вратила цену инспекцијског надзора воћа и поврћа са 270 на 12 евра при увозу из трећих земаља, није било никаквих притужби Привредној комори Србије.

Како је рекао, све је враћено у нормалу када је реч о извозу робе из Србије у Хрватску.

Од петка немамо никаквих притужби или коментара наших чланица на режим са Хрватском, рекао је Ђурђевић.

Министри земаља региона ће након састанка у Сарајеву, који је одржан 7. августа, разговарати о усклађивању ценовника земаља у региону на састанку у Скопљу. 

Ђурђевић каже да се ПКС спрема за тај састанак и да подржава иницијативу.

Сматрамо да би било добро да се и у другим ресорима на тај начин размишљам, а један од закључака самита у Трсту, где је основан Стални секретаријат Коморског инвестиционог форума (КИФ), јесте да владе региона одреде посебне људе који би се бавили регионалном сарадњом са нагласком на економску сарадњу и са нагласком на хармонизацију прописа, процедура и лабораторијских сертификата. На то смо позвали владе још у јулу.

Ђурђевић каже и да се нада да ће ова мала криза са Хрватском можда имати и позитиван ефекат ако буде дошло до координације ресорних министарстава у региону.

Хрватска је правилником 14. јула повећала таксе на увоз воћа и поврћа 22 пута, са 90 на 2.000 куна, да би после лавине негативних реакција у региону тај намет вратила на стари ниво.

Министарство пољопривреде Хрватске је под притиском премијера Андреја Пленковића одлучило јуче да врати цене инспекцијског надзора воћа и поврћа при увозу из трећих земаља.

У првих неколико дана примене хрватског правилника којим су повећане таксе, према подацима ПКС, директне штете по извознике из Србије биле су неколико десетина хиљада евра, а то је била и мера којом је заустављен пласман робе. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести