Сетва у пуном јеку: Време идеално за најважнији посао

НОВИ САД: Тек ове седмице створили су се услови за сетву јарих усева. Оранице дуж Панонске низије препуне су вредних пољопривредника, који управљајући тракторима  журе да обаве најважнији посао у години и посеју кукуруз, који ће и ове године доминирати војвођанском равницом, али и дуж целе Србије. Истовремено, сеју се и соја и сунцокрет.
setva cenej
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Ратарима је за ове пољске радове наклоњен и квалитет земљишта јер земља више није влажна, отоплило је и црница се загрејала. То је и разлог што на њивама од почетка ове недеље затварају бразде како би припремили земљу за сетву кукуруза.

Дуж плодне војвођанске равнице увелико се зелени пшеница и уљана репица посејане јесенас, док се по редовима већ препознаје сточни грашак, који су паори упркос мартовском снегу и мразу успели да посеју на време.   

Струка каже да кукуруз треба сејати сукцесивно, па у првој половини априла кукурузом треба посејати 15 до 20 одсто планираних површина, у другој декади највећи део, а потом, до 25. априла, завршити посао.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Веома је важно да се због лањске суше обави испитивање садржаја минералног азота у земљи јер од присуства азота зависи густина сетве, а на основу тога се утврђује и колико треба нађубрити оранице, истиче директорица Департмана за ратарство и повртарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду проф. др Драгана Латковић.

На њивама у Војводини је веома живо, паори су у великом послу, који не трпи одлагање. Пољопривредника с Ченеја, Горан Милетића, затекли смо у атару где затвара бразде на 11 јутара на којима сеје кукуруз, указујући да је време идеално за сетву.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Иако се са сетвом мало касни, кашњење није велико да би био угрожен род усева, каже Милетић и додаје да је, у поређењу с лањском сетвом, квалитет земље много бољи јер је у дубљим слојевима остало доста зимске влаге, што је добро, семе ће брже проклијати.  

По речима овог ратара, овогодишња сетва  ће бити скупља него лањска, због више цене горива.

Још нисмо добили 4.000 динара, колико нам је обећано из Министарства пољопривреде, али и без тих пара, несташица новца је велика, а то ће утицати да се баци мање вештачког ђубрива. Ја сам се за сетву добро припремио, годинама сејем фердек 580/300 који се показао као добар хибрид. Време је идеално и крећем у сејање кукуруза како би до краја априла завршио све, каже Милетић.  

Осим кукуруза у ченејском атару пољопривредници стартовала је и сетва соје. Међу њима је и ратар Раша Симотин, који је обављао последње припреме за сетву соје бацајући вештак.

Прошле године је соју обрала суша, али се сејање соје неколико година уназад показало као исплативо, па сам се и овог пролећа определио за ову пољопривреду културу, каже Симотин.

Како додаје, од соје се још увек може очекивати зарада, за разлику од других  усева.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Ипак, посејаћу и кукуруз, а  ових дана су оптимални услови за рад на њиви, па ћу наредних дана имати пуно посла, додаје Симотин.     Дакле, сетвени радови су у току, а процењује се да ће овог пролећа под кукурузом бити око 900.000 хектара, што је мање него лане.

Директор Удружења за унапређење производње и извоз жита и уљарица “Жита Србије“ Вукосав Саковић каже да ће ове године уместо кукуруза на њивама бити посејане друге пољопривредне културе. По његовим речима очекује се да ће соја бити псоејана на већим површинама него лане  - на укупно од око 200.000 до 230.000 хектара, док би сунцокрет требало да буде на површини од око 230.000 до око 250.000 хектара.


Касни сетва репе 

Шећерна репа сеје се у марту, али је мало пољопривредника, због снега и мраза, успело да сетву уради на време, па се сада, уз уљарице, сеје и ова ратарска култура.

Половина од уговорених површина са шећеранама је посејана, каже директорица Пословног удружења за индустријско биље Олга Чуровић.

По њеним речима, очекује се да ће ове године под репом бити око 50.000 хектара што је за око 12.000 хектара мање него 2017.године. 

Лане је репе било више јер је и цена шећера била виша. Због ниже цена шећера на репи ће ове сезоне зарадити  само они пољопривредници који буду имали добре приносе и дигестију, односно добре уговоре с фабрикама шећера, каже Чуровић.


Јесенас је пшеница посејана на  675.000 хектара што је својеврстан рекорд у односу на протеклих десет година, јечам је заузео око  60.000 хектара и док је уљана репица посејана на око 30.000 хектара, што је дупло више него у прошлој сетви, каже Саковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести