Соја и сунцокрет посејни, кукуруз 98 одсто

Пролећна сетва примарних пољопривредних култура овог пролећа ће остати упамћена по хладним и кишним априлским данима, за разлику од прошле, када су ратари брзо обавили сејање основних култура, журећи да их почетак епидмеије ковид-19 и забаране кретања не омету да обаве највеће и најважније радове у пољопривреди.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Упркос томе што се ова сетва отегла, земљорадници су на подручју Војводине успели да посеју кукуруз, соју и сунцокрет. Али у централном делу земље има пољопривредника који још сеју и где се због временских прилика сетва касније завршава у односу на север Србије.

- Пролећна сетва соје и сунцокрета у Војводини је завршена, а сетва кукуруза је на самом крају, стигла је до неких 98 одсто и биће сигурно завршена за неколико дана - изјавила је за Дневник директорка “Жита Србије” Сунчица Савовић. - У централној Србији сетва касни због хладних временских прилика и није завршена ни за једну пролећну културу. Како пролећна сетва касни и подаци о површинама стижу са закашњењем, али оно што очекујемо сигурно је то да кукуруз на нивоу целе земље буде посејан на 1.000.000 хектара, сунцокрет на око 200.000 до 215.000 ха и соја на 250.000 хектара. Лане смо кукуруза имали посејаног на око 970.000 хектара, соје на око 230.000 хектара, а сунцокрета 220.000 хектара. Добре цене примарних пољопривредних култура нису измениле сетвену структуру јер сваке године ове три културе сеју се на приближно истим површинама. Разлог за то је што немамо ораница на којима би се ширила сетва, јер су посебно у Војводини све обрадиве површине већ искоришћене, а уколико и има слободних парцела, то су њиве где је земља лошијег квлаитета.


Ратари већ продају нови род

Добра цена кукуруза, сунцокрета и соје допринела је да ратари термински уговарају продају новог рода.

- Лане у ово доба није било великог интересовања за терминско уговарање, али су сада прилике на тржишту другачије, због добре цене примарних пољопривредних култура, посебно сунцокрета – изјавио је за “Дневник” директор Продуктне берзе Милош Јањић. – Има већ око 3.500 тона уговореног сунцокрета, а последње уговорање је било 415 евра по тони или 48,79 динара за килограм новог рода сунцокрета. Директор је навео да се сада кукуруз уговара термински за 176 евра по тони, односно за 21,7 динара по килограму новог усева. Још нема склопљених терминских уговора за соју.

Пшеница се продавала по 23 динара, исто без ПДВ-а. На Продуктној берзи Нови Сад килограм кукуруза коштао је јуче 26,1 динар, а соје 84 динара без ПДВ-а.


– Они који су посејали препознају усеве по редовима – каже пољоприврендик из Црепаје Ненад Манић. – Сунцокрет, који се махом сеје у Банату, и кукуруз се зелене на више од 70 одсто површина. Сетва је у Банату завршена, а тракторима управљају само земљорадници којима се семе смрзло, па сада пресејавају – казао је Манић.

И у Бачкој се препознају кукуруз и соја. Пољопривредник из Кисача Владимир Франциста рекао је да је на њивама око Новог Сада соја у котиледонима, а кукуруз има два листа.

– Сетву кукуруза и соје сам завршио 18. априла и после три седмице усеви су никли. Колико год није било време за сетву, на крају је добро испало. Сада биљке третирамо од корова и надамо се да ће време да нас послужи до жетве – навео је Франциста.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести