Србија и ЕУ заједно ради сигурније и здравије производње хране

Србија и ЕУ данас на Пољопривредном сајму у Новом Саду обележавају две деценије партнерства у области пољопривреде.
STJ_9837
Фото: ЕУ инфо

88. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду почео је у суботу, а данас су излагаче посетили шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре и министар пољопривреде и потпредседник Владе Србије Бранислав Недимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре изјавио је:

"Одржива производња хране и безбедност хране јесу кључна питања за човечанство. Захваљујући помоћи ЕУ, Србија је постигла изванредне резултате у искорењивању болести животиња, попут беснила, опасних и за животиње и за људе. Помоћ ЕУ у области безбедности хране неће се ту зауставити. Дирекцији за националне референтне лабораторије обезбедићемо најсавременију аналитичку опрему, попут оне за управљање остацима пестицида. Ова установа је центар српских лабораторија за безбедност хране, али је такође играла виталну улогу у раним фазама пандемије ковида 19, када је већина људских узорака тамо тестирана са претходно испорученом опремом, коју је донирала ЕУ. Уверавам вас да наш досадашњи досадашњи успех у сарадњи и резултати које смо постигли појачавају мој оптимизам у погледу наредног периода. Са јачом посвећеношћу, Србија има потенцијал да постане узор у производњи хране и безбедности хране. ЕУ и Србија имају исту будућност и заједно смо јачи.”

Од 2000. године ЕУ је донирала 230 милиона евра за пољопривреду и безбедност хране у Србији. Заштита животне средине и здравље људи, безбедност хране, добробит животиња, одржавање тла у добром стању – главни су правци помоћи овом сектору.

Фото: ЕУ инфо

Захваљујући резултатима ове подршке и напорима Србије, пољопривредни извоз Србије у ЕУ се више него удвостручио у последњој деценији. Нешто више од половине укупног пољопривредног извоза Србије иде у ЕУ. Србија је прошле године имала позитиван трговински биланс од преко пола милијарде евра пољопривредних производа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић напомиње да су у наредном периоду планирани важни састанци у вези са ИПАРД 3 програмом, да се трговина са чланицама ЕУ интензивира захваљујући сталним улагањима, а да Србију очекују изазови у области безбедности хране.

"Морам да се захвалим Европској унији за све донације које су нам дали за лабораторију за безбедност хране у Батајници. Немојте заборавити да је то била мисаона именица пре седам или осам година. Данас је то наша реалност и многи људи нису разумели шта то значи када смо отварали ту лабораторију. Сада кад нека храна буде проблематична, ми имамо где то да исконтролишемо сами и да такве производе скинемо са тржишта", каже министар Недимовић, који је подсетио и на улогу коју је лабораторија у Батајници одиграла у тестирању на корона вирус у првим месецима пандемије.

Главни алат ЕУ за помоћ српским пољопривредницима, како би ухватили корак са својим колегама из ЕУ јесте ИПАРД програм. Пољопривредницима је на располагању чак 230 милиона евра за улагања у физичку имовину, попут трактора, у прераду и пласман пољопривредних производа, у диверсификацију фарми и развој пословања, као и у техничку помоћ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести