Тема "Дневника": Шта траже наши ратари, а како је у суседним земљама

Цена овогодишњег рода сунцокрета постала је препрека на путу до коначног договора државе и пољопривредника, који већ недељу дана протествују и блокирају саобраћајнице у Новом Саду и другим градовима у земљи.
suncokreti oblacno
Фото: pixabay.com

По речима пољопривредника Милете Сланкаменца, постигнут је споразум са Владом Србоје да килограм новог рода кошта 73 динара колико су и тражили пољопривредници у протесту. Сланкаменац је подсетио да су ратари првобитно тражили 75 динара по килограму (700 евра тона), али да су цену спустили ради компромиса са државом.Тај износ је, по речима министра пољоприверде Бранислава Нединовића, виши од онога који се исплаћује ратарима у околним земљама.

- Нисмо одустали од те цене мада имамо информације да је тона новог рода у Мађарској  550 евра – казао је Сланкаменац. - Мађарски ратари имају већ одавно субвенције на гориво, а домаћи пољопривредници су се о томе тек током протеста договорили.  Ми смо до маја ове године по хектару добијали свега 4.000 динара субвенција, а од тада су повећане на 8.000 динара по хектару (око 70 евра), док Мађари имају 300 евра по хектару.

Жетва сунцокрета није још заправо почела па се зрно још ни не продаје, али на Продуктној берзи Нови Сад кажу да се овогодишњи усев тражи и плаћа 530 евра по тони.


Ратарска рачуница

Пољопривредник Милета Сланкаменац подвлачи да је у августу прошле године килограм сунцокрета коштао 60 динара, уреа је била 42 динара, а гориво 140 динара. 

– Годину дана касније уреа је 120 динара, а гориво 200 динара, па не може да сунцокрет опет буде по 60 динара килограм – казао је Сланкаменац. 


Аграрни аналитичар из Новог Сада Бранислав Гулан каже за “Дневник” да је то отприлике и цена у региону, односно да је у Хрватској  тона сунцокрета 520 евра, Румунији 530 евра, а Бугарској 535 евра. И Гулан наглашава да су субвенције за биљну производњу у тим земљама, али и на подручју Еввропске уније уопште, знатно више у односу на домаће прилике и да се крећу се од неколико стотина евра па до 900 евра. Зато је разумљиво зашто се ратари боре за вишу цену новог рода јер се с поља у Банату, где је сунцокрет највише посејан, род полако скида, а приноси су знатно испод просека. Крећу се или испод тоне по јутру или принос за неколико стотина килограма премашује ту количину. 

Овог пролећа у Србији је посејано  250.000 хектара сунцокрета,  али се због суше и високих дневних температура очекује мањи род за 30 одсто, упркос томе што је биљка отпорна на садашњу климу.

- Мада ће сунцокрета бити мање него прошле жетве имаћемо га довољно јер нам је за домаће потребе довољно око 84.000 тона јестивог уља, па ће бити и најмање 100.000 тона за извоз - каже Гулан. 

Подсећања ради, и 2017. година била је сушна, а под сунцокретом је тада било 170.000 хектара. Просечан принос је те године износио је  2,3 тоне по хектару и имали смо га довољно за домаћу потрошњу и за извоз. 

- Сада имамо далеко веће површине под сунцокретом и не треба да бринемо да ли ће уља бити јер ћемо га  имати сасвим сигурно –навео је Гулан.

Литар уља у радњама кошта око 200 динара и та цена важи већ неколико месеци пошто је Уредбом Владе Србије она ограничена как би се   заштитио стандард грађана. 

З. Делић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести