Високе температуре прете усевима

Високе температуре у децембру и првим данима јануара лоше утичу на пшеницу и друге озиме усеве, јер подстичу вегетацију па би евентуално захлађење и ниске температуре у наредном периоду оштетили биљке и лоше утицали на приносе, упозоравају пољопривредни стручњаци.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Блага зима не погодује ни воћу, што би могло да се одрази на укупне приносе домаћих произвођача, а стручњаци на подручју Прокупља указали су да је за престанак вегетације и прелазак у фазу мировања биљака како би лакше поднеле температуре у минусу неоходан снег и постепено захлађење, истичући да је снег најбоља заштита како би усеви са што мање последица дочекали пролеће.

Осим што штити биљке од смрзавања, снег након топљења доприноси и већој влажности земљишта, а то ће додатно погодовати културама, што је посебно важно за оне ратаре који су своје парцеле засејали након оптималног рока, јер ће влага, са побољшањем временских услова, добринети бржем и бољем клијању и ницању биљака, поручују из Пољопривредне службе.

Неуобичајено топло време до сада, како објашњавају, више одговара усевима који су посејани након оптималног рока, јер су код ранијих усева високе температуре изазвале појачано клијање па би у случају наглог захлађења и нешто нижих температура биљка била оштећена, објавио је портал Јужне вести.

Стручњаци подсећају и да је оптималан рок за пролећну прихрану усева око друге половине фебруара.

На територији Прокупља, према проценама, током јесење сетве је засејано око 3.000 хектара, наводи портал.

Топло време крајем и почетком ове године за сада не утиче неповољно на воће које је у стању мировања, а воћари у Топлици очекују падавине у наредном периоду.

Посебно је опасно за воћаре ако након овако топлог времена уследи мраз у марту или априлу, што се дешавало претходних година, а за последицу је имало смањене приносе коштичавог воћа, вишње и шљиве које су и најраспрострањеније у Топлици, кажу воћари.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести