Премијерка обишла ''Зопас'' и најавила још хиљаду радних места

КИКИНДА: Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је данас фабрику за производњу грејача "Зопас" у Кикинди у којој је у току изградња другог погона у којем ће бити запослено око 1000 радника.
1
Фото: Tanjug

Брнабић је истакла да је италијанска компанија ''''Зопас'''' пример инвеститора који добро послује у Србији и којем ће Влада Србије, како каже, пружити сву подршку у даљем раду.

''''Овом посетом желим да одам признање напорном раду јер ова фабрика запошљава 530 радника, а то је више него што је било планирано када је отворена. У току је друга фаза изградње и надам се да бити обезбеђено 1000 радних места'''', навела је Брнабић.

Премијерка је оценила да је Кикинда била једна од девастираних локалних самоуправа у којој су, каже, престали да раде водећи привредни гиганти, а много људи остало без посла.


Оживећемо компаније који су у стечају

Председница Владе Ана Брнабић каже да је, заједно са Министарством привреде и осталим ресорима, покренула питање оживљавања неких од препознатљивих брендова и великих погона, јер српски БДП трпи зато што стечајеви никако да се привреду крају. 

Проблем је, каже премијерка, и када фирме у стечају узимају компаније чији посао није да оживе такве комплексе. 

"У том смислу сам са својим тимом директно била укључена у "Магнохром" и у ИМТ, за који се надам да ће ''оживети'' у наредном периоду", рекла је Брнабић новинарима у Кикинди. 


''''Моја посета је велика подршка Кикинди и њеном тиму свему што се тренутно ради. Захваљујући напорима локалне самоуправе ситуација се полако мења'''', казала је Брнабић.

Премијерка је навела је да су разлог њене посете Кикинди, између осталог, и креативни потенцијали ове општине подсетивши да је ове седмице формирала Савет за креативне индустрије. 

Истакла је да Србија, уколико жели да има бржи и динамичнији раст БДП-а, мора да развија индустрије које нису традиционалне.


Континенталу субвенције, јер није аутсорсинг 

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да је држава дала субвенције Континенталу за отварање истраживачком центра у Новом Саду пошто то није аутсорсинг компанија и нагласила да ће Србија од тог центра имати велику корист.

Медији су пренели да је држава немачкој компанији Континентал дала субвенцију од 9,5 милиона евра, што је чак 19.000 евра по запосленом.

На питање новинара зашто се побунио домаћи ИТ сектор пошто је дата субвенција страној ИТ компанији, Брнабић је подсетила да је претходна влада одлучила да не даје субвенције за ИТ компаније и тада стопирала субвенције за компанију Ендава.

Она је рекла да је Континентал потпутно другачији случај, пошто је Ендава аутсорсинг компанија која запошљава пограмере.

"У случају Континентала имамо истраживачки центар у Србији који промовише Србију као дестинације за истраживање и развој и доноси другачију технологију и знање".
 


''''Желела сам да први састанак Савета буде у Мокрину где већ постоји својеврсни центар креативних индустрија ''''Мокрин хоусе''''. Такође, желела сам да покажем да Кикинда има и других потенцијала, а не само фабрику ''''Тоза Марковић'''' и ливницу које морамо поново да ставимо на ноге'''', поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести