Привредници одлучни: Брже спровођење пројеката из Берлина

СКОПЉЕ: У Скопљу је потписан Меморандум о сарадњи између Самита 100 и коморе Западног Балкана, а потписали су га председник УО Самита Живко Мукаетов и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
MarkoCadez--BLU01005
Фото: Дневник (Бранко Лучић)/Марко Чадеж

Наводећи да је коморски инвестициони форум земаља Западног Балкана јединствена институција која штити интересе приватног сектора, Цадеж је рекао да је циљ меморандума да окупи све снаге из приватног сектора и јаке регионалне компаније да заједно раде на спровођењу договорених пројеката из Берлинске иницијативе, односно да указују владама шта је урађено и шта је могло да се уради.

“Врло јасне бројке показују шта је урађено и колико је урађено. Нисмо ту само да стојимо са стране, да критикујемо, него и да помогнемо својим ресурсима, јер их компаније имају и то за различите анализе, студије…”, рекао је Чадеж Танјугу.

Када је реч о реализацији досадашњих пројеката договорених у оквиру Берлинске иницијативе, Цадеж каже да је између конференција био празан простор, али наглашава да је сада моменат у коме се чини да су премијери одлучни у спровођењу договора из Трста.

“Ако саберемо све људе који се баве том регионалном сарадњом у свим администрацијама у региону, то је 20 њих, готово да нема буџета за то. Сада полако видимо да постоји воља да се то мења. Национални координатори су почели да се састају са приватним сектором да би видели шта је потребно да би се пројекти брже остварили”, рекао је председник ПКС.

На питање који је пројекат је приоритет, он подсећа да су владе у Трсту прихватиле вишегодишњи план за регионално економско подручје у коме су постављени јасни задаци.

“Ми желимо да помогнемо да у вези са тим задацима као што су уклањање царинских баријера, синхронизација документације, синхронизовање осталих процедура од царинских до ветеринарских… На нама је да стално држимо ту тему високо на политичкој агенди и мислим да таква спремност сада постоји, али не смемо да се опустимо. Ово је питање опстанка нашег региона”, закључио је Цадеж.

Повезивање у дигитализацији, брендирању, инфрасктури

Повезивање у кључним областима као што су инфаструктура, дигитализација, транспорт, енергетика, брендирање региона, омогућавање слободног кретања робе и услуга и већи степен мобилности радне снаге, биле су теме првог дана Самита100 пословних лидера који се и сутра одржава у Скопљу.

Самит је у присуству више од 100 пословних лидера из региона и специјалних гостију из међународних финансијских институција отворио генерални директор “Алкалоид-а” и председник Управног одбора Самита Живко Мукаетов.

У уводном обраћању Мукаетов је рекао да је Самит 100 прерастао у водећу регионалну пословну платформу и говорио о будућим очекивањима- али и подсетио на претходна издања, на резултате и кључне пројекте који су произашли из њих.

“Ми у Самит-у 100 смо уверени да бисмо само преко интензивирања регионалне сарадње и грађења синергија између компанија подигли конкурентност економија, нашим фирмама бисмо омогућили лакши приступ новим тржиштима те бисмо били много примамљивији иностраним инвеститорима као унифицирано тржиште”, рекао је Мукаетов.

Виолета Булц, европска комесарка за транспорт, нагласила је како позитивни трендови у Европи, попут пада незапослености, представљају добру поруку за младе људе.

„Европска унија је изашла из кризе, све земље чланице бележе привредни раст. То су добре вести које желимо да поделимо с нашим партнерима на западном Балкану где се, такође, догађају позитивни трендови“, казала је Булц.

Булц је данас у Скопљу рекла да је ЕУ поново покренула процес за приступање земаља Западног Балкана и да ће у фебруару бити представљена Стратегија за регион.

Она је нагласила да је перспектива чланства за регион опипљивија него икад.

“Јункер је поново отворио процес за Западни Балкан и у фебруару ћемо доћи до стратегије која ће додатно појаснити и дати мотивацију земљама Западног Балкана да се још динамичније укључе у реформе”, рекла је Булц.

Учесницима самита се обратио и председник Македоније Ђорђе Иванов који је приметио да су економије региона појединачно слабе и рањиве и да зато треба да се фокусирају на оно што их уједињује, наводећи да повезаност треба да буде највећи приоритет.

Иванов је указао на три велика изазова са којима се економије региона суочавају, мала тржишта за велике фирме, одлив стручног кадра и застарели начин функционисања компанија.

Такође, истакао је и да је за превазилажење препрека потребна политичка повезаност са ЕУ и НАТО-ом.

На Самиту је било речи о и технолошки револуцијама, па је тако Исток Сељак потпредседник УО Самита100 рекао да се светска економија и друштво већ налази у сред једне велике револуције и додао да ће се транзицјија догодити у наредних десет, 15 година и подразумеваће дигитализацију, електрификацију, а саставни део тога је и зелена и електрична мобилност која заједно са енергетиком, ИЦТ компанијама “вуче” тридесет одсто БДП-а.

Члан Председништва БИХ Младен Иванић поручио је да политичари држава Балкана треба чешће да се виђају и заједнички раде и на тај начин стварају бољу и позитивнију слику о региону.

Указујући на значај скупа, Иванић је истакао да је добро што с времена на време привредници имају прилику политичарима да кажу шта треба мењати, прилагођавати..

“Ми смо међусобно најближи и зато је важно повезивање и да тржиште буде веће и стабилиније”, истакао је он.

На Самиту је било речи о и технолошки револуцијама, па је тако Исток Сељак потпредседник УО Самита100 рекао да се светска економија и друштво већ налази у сред једне велике револуције и додао да ће се транзицјија догодити у наредних десет, 15 година и подразумеваће дигитализацију, електрификацију, а саставни део тога је и зелена и електрична мобилност која заједно са енергетиком, ИЦТ компанијама “вуче” тридесет одсто БДП-а.

“Сада ми можемо као што смо много пута у овом региону да закаснимо већ на самом почетку и да будемо'''' фоловери'''', а имамо још увек могућности да се поставимо као лидери тог сегмента и то је императив и амбиција Самита. Због тога смо покренули пројекат и платформу Едисон која има за циљ да претвори регион у лабораторију будуће зелене мобилности”, рекао је Сељак.

О договореним пројектима у оквиру Берлинског процеса говорили су између осталог председници Привредне коморе Србије и Македоније.

Како је речено, Берлинска иницијатива има јасног спонзора, јасне циљеве и фондове Европске уније, али не и инструменте за спровођење договорених пројеката, због чега је потребно извршити додатан притисак како би се они убрзали.

Другог дана Сумит-а 100 планирано је одржавање пет креативних радионица посвећених енергетици, економији, брендирању производа у сектору хране и пића, туризма, као и дигиталне агенде, а предвиђена је и пленарна презентација идеја за регионалну сарадњу пред политичким лидерима из региона.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести