Провизије по картицама пале за трећину, ПОС терминала за петину више

БЕОГРАД: Закон о међубанкарским трансакцијама из 2018. године у року од годину дана довео је до снижавања провизија за плаћање картицама на 1,6 процената, а у првој половини ове године провизије су још ниже и износе 1,19 процената, рекла је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
kreditne kartice, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Приликом представљања сервиса "Подигни динар" који омогућава да се уз плаћање ДИНА картицом на НИС пумпама подигне и готовина, она је рекла и да је резултат овог закона који је донет на предлог НБС и ширење прихватне мреже ПОС терминала која је за две године увећана за 20 процената па терминала у Србији сада има преко 95.000.

Гувернер је подсетила и да је НБС имплементирала Систем за инстант плаћања под називом ИПС НБС платни систем који ради од октобра 2018. године што је један од првих инстант платних система у свету, а уведен је месец дана пре паневропског решења за поравнање инстант плаћања - ТИПС.

Додала је да је посебно важан део система инстант плаћање на продајним местима трговаца.

"Овде пре свега мислимо на мале трговце, продавце на пијачним местима или у трафикама, и свима њима ће кроз инстант плаћања на продајном месту бити омогућено да се укључе у безготовинска плаћања, тиме своје пословање додатно унапреде, без било каквих значајних улагања и оперативних трошкова", рекла је она.

Истакла је и да је НИС међу првима препознала предности које систем за инстант плаћања доноси и тренутно, у сарадњи са Народном банком Србије, ради на имплементацији инстант плаћања на својим продајним местима.

Она је истакла да је 2020. година упркос изазовима без преседана била успешна са становишта пословања НБС.

"Централна банка је, у складу са својим обавезама и овлашћењима, обезбедила ценовну стабилност, стабилност курса, и стабилност финансијског систем у целини што је изузетно значајно имајући у виду да даје извесност и предвидиве услове пословања који су предуслов за привредни раст и успешно пословање домаће привреде", оценила је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести