Радничка права пуно скресана, запошљавање мало порасло

Закон о раду, који је на снази две године, по мишљењу представника синдиката, није донео ништа позитивно за раднике, напротив, права радника су умањена, а број незапослених

 није значајно измењен. Од измена радног законодавства, које се најављују а за сада се још не зна какве ће бити, истичу синдикалци, готово извесно треба очекивати додатно смањење права радника.

По речима председника Уједињених гранских синдката “Независност” Бранислава Чанка, ефекти новог Закона о раду изразито су негативни, јер не само да није повећан број радних места, већ су много радници остали без посла.
- Не знам никога ко је због Закона о раду добио посао, а то је и логично, пошто закони не запошљавају, већ то ради привреда - каже Чанак. - За сада не знам какве ће измене радног законодавства бити, али очекујем да ће ићи у правцу још већег разводњавања права радника, јер је то још једино остало да се промени.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић указује да у протекле две године важења Закона о раду позитивних ефеката нема, а послодавцима је омогућено лакше отпуштање. - Суштина је да су очекивани ефекти, који би  водили у добром смеру, изостали, осим што је, на основу информација из медија, због бољег рада инспекцијских служби и члана закона који обавезује послодаваце да прикажу све запослене, без обзира где раде и где је седиште фирме, смањен рад на црно - каже Милић. - Нови Закон о раду погоршао је положај радника, јер послодваци имају пуно већа овлашћења, а радници готово никаква права и сведени су на пуку радну снагу.

По оцени председнице Асоцијације слободних и независних сидниката Ранке Савић, готово да нема ниједног позитивног ефекта Закона о раду, односно права радника су значајно смањена и у новијој српској историји никада није била мања заштита права запослених.   - Нови закон је укинуо економске принадлежности радника, као што је, рецимо, обрачун стажа, плаћања сменског рада... а са аспекта синдиката закон је погубан јер је њихова снага и деловање умањено и сидникати немају снагу да заштите раднике у низу њихових економских социјалних и радних права - каже Ранка Савић.

- Уз овај закон омогућено је веома лако отпуштање радника, а иако статистички подаци говоре да је захваљујући Закону о раду смањен број незапослених не верујем у начин на који се дошло до тих података и одговорно тврдим да се не поклапају са стањем у пракси.
Она указује да је Закон о раду је довео до погоршања материјалног положаја радника, да је у Србији армија људи који ради за веома малу зараду, најчешће ни не пита за цену рада и раде за зараду и мању од минималне.

- Измене радног законодавства, које се најављују до 2018. године још увек нису познате, али не треба сумњати да ће довести до новог снижавања права радника и већох погодности за послодавце и инвеститоре, да ће се ићи ка још флексибилнијем закону, који ће омогућити лакше запошљавање, када је послодавцу потребно, и још лакше отпуштање. Ипак, очекујем да се изменама закона правно регулише рад преко агенција за запошљавање, односно положај запослених на лизинг, јер они постоје и њихов правно радни статус мора бити регулисан - каже Ранка Савић.  

Д. Млађеновић
 

Без паралеле с протестима у Француској

У Француској радници протестују због промена радног законодавства, али, како кажу представници синидиката веома је тешко повући паралелу између протеста у овој земљи и у Србији.
Бранислав Чанак указује да је много тога другачије - од права радника, али и од става јавности, нико није против штрајкача, пошто се подразумева да радници имају право да не буду задовољни и то искажу. По речима Горана Милића, у Француској је веома мало синдикално организованих радника, мање од осам одсто, а на протестима је далеко више радника, јер су свесни да ће свака измена радног законодавства одразити на будуће раднике. Он истиче да су радници у Србији суочени са страхом од губитка радног места, а граница сиромаштва претрпана је радницима, па зато готово да и нема протеста, док Ранка Савић указује да се су протести у Србији били млаки што је поразно и за српско друштво и за синдикате. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести