Скупљи увоз свиња и гауде, а јефтинији маслаца

Прелевмани на увоз свиња за клање су подигнути с десет динара на 15, а док су намети на увоз маслаца за малопродају готово преполовљени, односно са 125 динара по килограму смањени су на 70.

Како је потврђено у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Влада Србије је донела одлуку којом су продужене заштитне мере за увоз из ЕУ млека, киселомлечних производа, свиња за клање и за одређени број тарифних линија за свињско месо и кланичне производе.  Одлука ће се примењивати до 30. јуна 2016. године, а у односу на заштитне мере које су важиле до 31. децембра 2015, њом је предвиђен проширен обухват производа јер обухвата свињско месо. С друге стране, заштитне мере се односе на једну тарифну линију млека мање (одређене врсте павлаке).

Заштитне мере за увоз из ЕУ млека и киселомлечних производа се продужавају, с тим што се износ на увоз маслаца за малопродају смањује са 125 динара по килограму на 70, а износ за две одређене врсте сира, чија је увезена количина била највећа у 2015. години, повећан је са 130 динара по килограму, односно 132, на 150. То се односи на сир са садржајем масноће мањим од 40 одсто, односно гауду. Износ посебне дажбине на увоз свиња за клање се повећава с десет динара по килограму на 15. Осим продужења заштитне мере на увоз свиња за клање, уведена је таква мера и на свињско месо, кланичне производе од тог меса и свеже, и сољене, и сушене, и у саламури, и димљене. То се односи на смрзнуто свињско месо без костију, свињску масноћу, свињско димљено или сушено месо и остале припремљене или конзервисане производе од свињског меса, бутове и одреске. У ресорном министарству кажу да се поремећени токови трговине пољопривредним производима у европским оквирима настављају и да је присутан све већи притисак увоза, а наставља се пад цена млека и млечних производа.

Разлог за увођења и продужење заштитних мера на увоз поменутих пољопривредних производа произашао је из потребе ублажавања поремећаја на домаћем тржишту, који је настао из ситуације на коју Влада Србије није могла утицати, односно поремећених токова трговине пољопривредним производима услед ембарга Руске Федерације на увоз из ЕУ и укидања квота за млеко у ЕУ, кажу у Министарству. До сада предузете мере су ублажиле негативне ефекте прекомерног увоза те робе из земаља ЕУ, међутим, за поједине категорије је било неопходно додатно повећање висине износа прелевмана, што је Влада и усвојила на предлог Министарства.

Е. Дн.

 

Откуп готово стао

Откуп живих свиња (товљеника до 120 кг) је у потпуном застоју, а цена је пала на 108-110 дин/кг, што је изазвало велику помутњу међу 6.000 фармера у Србији који се баве товом за тржиште.

Они сматрају да држава и даље мало чини на потпунијој заштити њихове производње мерама које не захтевају новчана издвајања, а поједини сточари чак траже потпуну забрану увоза живих свиња.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести