СНАГА ВЕТРА У Ковачици отворен највећи ветропарк у Србији

КОВАЧИЦА: У Ковачици је свечано отварен ветропарк са инсталираних 38 ветрогенератора укупне снаге 104,5 МW, до сада највећа оперативна ветроелектрана ове врсте у Србији.
vetropark tanjug
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

То је инвестиција израелске компаније Enlight који ће годишње производити 300 GWh што је готово један проценат укупне производње у Србији.

Инвестиција вредна 189 милиона евра, а поред електричне енергије за 68 000 домаћинстава биће 250.000 тона годишње мање угљендиоксида у животној средини, док је за потребе овог постројења изграђено и реконструисано више од 40 км путева.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да се ради о значајном пројекту за Србију која крупним корацима граби ка технолошком развоју а овај пројекат важан на том путу.

“Један од кључних циљева поправљање нашег енергетског микса и обновљиви извори енергије томе значајано доприносе”, рекао је Антић и додао да су протеклих година учињени значајни кораци како би Србија постала место које привлачи инвеститоре, и има укупан систем за развој пројеката из области обновљивих извора енергије.

Он је приметио да су резултати посебно видљиви у Јужном Банату јер је ту доказ да су наши снови постали наша реалност.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

“Данас убирамо плодове оног што смо радили више година, заокружујемо цифру од 400 МW инсталисаних капацитета из енергије ветра, то је велики успех за Србију у кратком периоду”, рекао је он и захвалио се компанији Енлигхт која је препознала Србију као добру земљу за инвестиције.

Ветроелектрана Ковачица је највећи пројекат на мрежи са употребном дозволом након електрана Пирот и Костолац 2, који су изграђени 1990 и 1991. године, подсетио је Антић и додао да има велики значај јер ће производити годишње нешто више од 300 ГWх електричне енергије што је нешто мање од 1 процента укупне производње у Србији.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам истракла је да је Ковачица прва и најзначајнија израелска инвестиција у сектор енергетике у Србији и додала да се на овај начин доприноси цијевима зелене енергије Србије и квалитета живота грађана, “јер од последица загађена страда више људи него у саобраћају”

“Смањење зависности од увозних горива доприноси енергетској независности сваке државе, за изреал то је од кључног значја пошто није на мрежама као енергетско острво”, рекла је она и додала да амбасада стално улаже напоре да се инвестиције ове земље у Србији диверсификују.

“Надам се да ће успех Enlighta привући више инвестиција чисте технологије из Израела, заједно са даљим ширењем Енлигхта на овим просторима”, рекла је она и додала да ће то довести до обједињавањеа потенцијала српске привреде и израелске технологије.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Представнк компаније Enlight Jair Serousi нагласио је да се ради о компанији која је у последње три године најбоља инвестиција на израелској берзи, и која послује на 10 тржишта у Европи.

“Пројекат је био комплексан јер је мултинационалан, али на крају сви добри пројекти се заснивају на доброј сарадњи људи који учествују”, нагласио је и додао је поносан што ће Ковачица дати електричну енергију за 68 000 домаћинстава.

Он је нагласио да је Enlight у Србији дошао да остане и додао да су Срби су енегични, патриоте, трврдоглави, као израелци, и да је зато сарадња добра.

Представник компаније New energy solutiones која је пројекат развила и ветропарком ће управљати Милош Цолић објаснио је да је ово само прослава јер је ветропарк у раду и на мрежи са свим потребним дозвалама.

Објаснио је да је реч о најбрже и најуспешнијие реализован пројекат у условима велике конкуренције и додао да се нада да ће сарадња и успеси постати обновиљиви исто као и ресусрс из кога производимо енергију.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести