Свињетина добила крила

У новосадским месарама и маркетима килограм свињског меса ових дана поскупео је 60 и више динара, а месари најављују и веће цене уколико цена товљеника настави да расте.

Тако се сада свињски бут продаје између 410 и 420 динара килограм, док је пре седам дана био око 350. Како су нам потврдили у Регионалној комори Срема, тренутно се цена живе ваге товљеника по килограму креће између 180 и 185 динара, а има назнака да би, због све мањег узгоја свиња у том делу Војводине и њихове несташице на домаћем тржишту, она могла бити и већа.

Пре само два месеца сточари Срема били су незадовољни ценом живе ваге товљеника, која се онда кретала између 110 и 120 динара килограм, тврдећи за „Дневник” да је управо она довела до тога да се многи ману узгоја свиња. Њихова рачуница показала је да би цена товљеника морала бити између 140 и 150 динара да би они дошли до „позитивне нуле”, а да би имали зараду, морала би бити барем 50 динара већа. Кривца за ниску цену товљеника сремски сточари нашли су у њиховом неконтролисаном увозу из других држава и због тога су од државе тражили да се то заустави да би кланице у Србији почеле да откупљују свиње од домаћих фармера.

У последња два месеца увоз товљеника из других држава је смањен и то јесте довело до веће цене домаћих, али је сада свиња на домаћем тржишту знатно мање него пре годину-две. Златан Ђурић из Уније пољопривредних произвођача истиче да је повећање цене товљеника добра вест за домаће фармере и уједно и наговештај почетка опоравка домаћег свињарства.

Он пак тврди да кланичари немају право да повећавају цену свињског меса у трговинама јер су и досадашње цене формирали на основу откупне цене од 220 динара. То што су за мале новце куповали, а за велике продавали свињско месо довело је, тврди Ђурић, до тога да су кланичари последњих година остварили екстрапрофит на свињетини са зарадом од сто одсто на штету произвођача и потрошача.

Ваља подсетити на то да је донедавно цена свињског меса била нижа од оне која је важила у 2012. години јер је у том периоду цветао увоз меса и живих свиња из држава Европе, док је интересовање кланичара за домаће свиње било знатно смањено. Највише се увозило из Мађарске, Хрватске и Немачке, а Савез потрошача Србије тврдио је да то месо није ни приближног квалитета као домаће.

Уколико цена товљеника настави раст, као што очекују сточари у Срему и Мачви, могло би се догодити држава мора да интервенише продајом залиха из Робних резерви. Кланичари, то је сасвим извесно, неће трпети и ако цена наредних дана достигне 200 динара по килограму живе ваге свиње, може очекивати да, осим меса, поскупе и месне прерађевине.

Љ. Малешевић – З. Делић
 

Матијевић: Залихе ће задржати даљи скок цена

– Уместо 425 динара, килограм свињског бута од данас ће коштати 455 динара у дисконтима највећег прерађивача и кланичара у Србији, индустрије меса „Матијевић”. Месне прерађевине од свињског меса задржаће ту нову цену јер кланичари имају залихе – каже српски краљ меса Петар Матијевић.
Очекује се да свињско месо поскупи и код других прерађивача јер месари и фармери имају исти проблем.

– Драстичан скок цене свињског меса уследио је због нерентабилне цене живе ваге свиња на сточним пијацама па их нема на тржишту – наводи он, и наглашава да цена свињетине мора бити економска. – Зато свињетина и поскупљује.Он каже да на тржишту влада несташица свиња јер фармери држе утовљене свиње у оборима, не желећи да буду на губитку, а ни месари неће да праве губитке, да живу стоку плаћају по тржишној цени а купцима у дисконтима месо нуде по старим ценама.

По његовим речима, треба сачекати да се види каква ће понуда бити на вашарима када ступе нове цене свињетине.– Очекује се да се цена живе ваге стабилизује и максимално достигне између 180 и 190 динара. Жива вага свиња не би смела да пређе 200 динара јер толико кошта килограм утовљених свиња у окружењу – у Хрватској, Мађарској – наводи Матијевић.
Килограм свињског бута у Хрватској кошта 620 динара, а у Немачкој је десет евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести