Тривунац: Привукли више страних инвестиција од целог З. Балкана

БЕОГРАД: Србија је у првих седам месеци ове године привукла 1,2 милијарди евра директних страних инвестиција, што је више него све земље Западног Балкана заједно, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, на уводном састанку 17. Економског самита Србије.
1
Фото: Tanjug

Тај скуп почео је састанком на тему "Повећање конкурентности српске економије", који су отворили Тривунац и Чад Еванс, потпредседник америчког Савета за конкурентност.

Самит, под називом "Мапа пута ка унапређењу конкурентности", званично отвара премијерка Ана Брнабић.

Тривунац је истакао да се структурне промене у привреди одвијају кроз привлачење директних страних инвестиција и додао да је Министарство привреде урадило анализу ефеката подстицања страних инвестиција у прерађивачку индустрију на извоз и БДП за период 2006-2015.

"Државу је једно радно место коштало просечно 2.680 евра, а запослено је 20 одсто више радника, удвостручен је нето извоз, а допринос тих предузећа привредном расту је пет пута већи", рекао је он додајући да су предузећа која користе подстицаје државе повећала учешће у укупном БДП за 0,23 одсто у 2007. На 1,08 одсто у 2015.

Према његовим речима предности диркетних страних инвестиција нису аутоматске и зависе од карактеристика домаће привреде и конкурентности домаћих фирми.

"Министарство настоји да подстицаје усклади са концептом паметне специјализације како би диркетне стране инвестиције биле циљане и усмераване у нове технологије", рекао је он.

Тривунац је казао да се српска привреда налази на добром путу.

"Сви релевантни макроекономски показатељи показују да је српска привреда на добром путу. Кључни индикатори и сви остали релевантни међународни фактори, као што су ММФ и Светска банка могу подржати моју изјаву", нагласио је Тривунац.

Он је подсетио да је прошле године Србија успела да достигне привредни раст у висини од 2,8 одсто, а да ће ове године очекивана стопа раста бити нешто мања између 2,6 и 3 одсто, али и да се идуће године очекује да буде 3,5 одсто.

Указао је и да је у последње три године значајно смањења стопа незапослености са 26 на 11,8 одсто, те додаје да није планирано да се стане, већ настави са тим трендом.

Говорећи о ситуацији са јавним финансијама рекао је да је у последњих седам месеци заустављен буџетски дефицит и остварен суфицит у државном буџету.

Говорећи о јавним предузећима рекао је да су после дугогодишње серије негативних резултата 2016.већ другу годину за редом остварили позитиван нето резултат, који је за 61 одсто већи него претходне године.

Када је реч о привредним друштвима у стечају Тривунац наводи да је њихов негативни негативан резултат на крају 2016.преполовљен у односу на претходну годину и износи 50,8 милиона динара.

Тривунац је подвукао да је Србија остварила напредак и у многим конкурентским областима.

"Према анализи индекса конкурентности од 12 стубова Србија је највише напредовала у осам која су најважнија, а благо је погоршан ранг код инфраструктуре и технолошке спремности", објаснио је он додајући да су најкритичније области институције, ефикасност тржишта робе, сложеност пословања и посебно подиндекс иновација.

У наредном периоду ће, како је најавио, у фокусу Министарства привреде бити мере за повећање конкурентности, како би привредни раст био већи.

У том циљу је издвојио шест кључних мера – привалчење стратешких инвестиција за већи раст привреде, повећање извоза, бржи раст старт-ап компанија и већи допринос брзорастућих маих и сренђих предузећа, регионалну специјализацију прерађивацке индустрије, решавање пробелма великих губиташа, и креирање нове индустријске политике.

Тривунац је додао и да Министарство привреде у сарадњи са Светском банком ради на доношењу нове индустријске политике до 2030. године, где ће бити дефинисане мере и механизми, а којима је у фокусу "технолошки прикључак за ЕУ", развој иновација, примена концепта Индустрија 4.0, и паметна специјализација прерађивачке инустрије Србија као мотору привредног развоја.

Организатор Самита, шеф ТГИ групације Симеон Цомокос, поздрављајући госте, указао је да је овај скуп, који је установљен пре 17 година постао платформа за разговор власти и привреде, стручњака.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести