Тржиште се стабилизовало, рафови добро снабдевени

БЕОГРАД: Тржиште Србије добро је снабдевено, а ланац добављача функционише упркос проблемима које је изазвала пандемија корона вируса, каже секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић.
market prodavnica
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva
Он наводи да су обезбеђене довољне количине цитруса на тржишту, као и да су поједини трговци у циљу здравствене заштите грађана почели месне прерађевине више да пакују и да их тако продају, уместо, како су то раније чинили, да продају месо "на парче" на одељењима за продају месних деликатеса по маркетима.
 
Меса, воћа и поврћа, као и других намирница у свим трговинама у Србији има довољно, а тако ће бити и у будуће, каже Малиновић за Тањуг.
 
У односу на викенд 14. и 15. марта, када је забележена убедљиво највећа тражња, која је превазила и новогодишњу, у два претходна викенда бележи се значајно смањење тражње.
 
"Можемо рећи да се тржиште стабилизовало иако и даље, када поредимо са истим периодом претходне године, имамо занчајно већу тражњу", каже Малиновић.
 
Истиче пожртвовање запослених у сектору трговине који обезбеђују да полице не буду празне и да роба има довољно.
 
"Свакодневно размењујемо информације са трговцима. Наши тимови на терену обилазе радње и гледамо да ли постоје неке слабе тачке. Свакако да су трговци под великим изазовима", објашњава Малиновић.
 
Као један од највећих изазова је како обезбедити довољан број запослених у ланцу снабдевања, поготово у централним магацинима, али и заштити запослене у трговини.
 
"Чињеница је да управо захваљујући њиховом највећем ангажовању, ми можемо рећи да се тржиште у Србији снабдева стабилно".
 
Бележи се пад тражње за, на пример, брашном од 30 одсто, у односу 13. и 14. март, датуме који се узимају као "база" за поређење.
 
"Важно је да сем рибе, где смо имали повећање прошлог викенда за благих 4 посто, нисмо имали раст ниједног другог производа из групе од 23 производа које ми пратимо".
 
Подсећа да је ланац снабдевања "заокружен" и да 80 одсто прехрамбених производа на тржишту Србије долази управо из наше земље, од њиве до полица у продавницама.
 
"Тамо где зависимо од увоза, захваљујући доброј сарадњи са институцијама обезбедили смо да тржиште функционише, тако да смо обезбедили довољне количине цитруса", каже Малиновић и поручује грађанима да купују само онолико колико има је потребно за три до пет дана.
 
"Као што је сада снабдевеност стабилна таква ће бити и у будућности".
 
Када је реч о мање разноврсној понуди свежег меса у продавницама или генерално "сирових" производа, објашњава да је пепорука и била да се понуда те врсте производа смањи како би се додатно подигла заштита становништа, па трговци сада све више прибегавају продаји пакованог меса.
 
"И самим тим не постоји несташица, већ су трговци у циљу подизања заштите преоријентисали један део значајних капацитета ка пакованом у односу на свеже месо", рекао је Малиновић.
 
Предложено је да се цене за овај тип производа, меса, свежег воћа и поврћа "не фиксирају" јер је у питању берзанска роба.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести