У Новом Саду продаја станова готово дуплирана

Ниже цене квадрата, повољни кредити и нова радна места учинили су своје: у Војводини оживљава тржиште некретнина. Већом потражњом и куповином могу се похвалити у Новом Саду, Зрењанину, а ни у Сремској Митровици тржиште не мирује.
stanovi dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Док је у Београду, по подацима Републичког геодетског завода,  продаја смањена, у Новом Саду је слика сасвим другачија.

“ Наши подаци говоре да је у првој половини 2016. године у Новом Саду продато 1.550 станова, а у истом периоду ове године 2.750”,  каже за „Дневник” шефица Одсека за масовне процене у Заводу Марија Рашковић.

То да је у највећем војвођанском граду више заинтересованих купаца, али и закључених уговора, примећују и у агенцији „Солис”. По речима руководиоца Драгана Рабатића, томе су допринели повољни стамбени кредити и ниже цене,мада…

“ У Новом Саду се цене новоизграђених станова крећу од 750 евра, колико је квадрат на Адицама, до 1.500 и 1.700 евра у центру и на другим добрим локацијама – наводи Рабатић. –  То је за ове скупље квадрате близу горње границе колико су станови били 2008. године, пре него што смо осетили последице глобалне кризе. Наравно, продају се и стари станови у новоградњи јер купци процењују оно што им је најповљније и где могу да склопе финансијску конструкцију.”

У Новом Саду је за првих шест месеци продато 1.200 станова више него у истом периоду лане

Слична је ситуација и у Зрењанину.

“ Код нас је потажња за некретнинама скочила када су овде почели да раде погони „Дрекслмајера” – каже Бојан Михајлов из агенције „Прагма”. – То је 4.000 радних места, што се и те како осетило на тржишту. Цене се нису мењале: квадрат стана у новоградњи је 850 евра, старији станови се продају по 500 до 600 евра по квадратном метру. Има и тенденције благог пораста цена за зграде с енергетским пасошем и оне квалитетније градње. Ту се већ крећу према хиљадарки за квадрат.”

У Сремској Митровици још чекају да крене бум.

“ Квадарт и старије и новије новоградње је између 750 и 800 евра – каже Раде Фрајтовић из агенције „СтилР”. – Имамо шест нових градилишта, где се усељење очекује наредне године. Купци су најчешће млади људи који су добили посао, али и старији. Све чешће се дешава да старије велике друштвене станове које су откупили продају или мењају за мање у новим зградама. Услов је да имају лифт. Из таквих аранжмана им обично и остане  нешто новца. Нема бума, али ни тржиште не стоји. “


Пратимо Европу

Банкари пажљиво прате дешавања на тржишту некретнина. Истраживање Ерсте групе показује да цене расту, али да у државама Централне и Источне Европе још нису стигле до нивоа од пре кризе. Наравно, тржиште некретнина је различито од земље до земље. Тако су ове године цене у Чешкој повећане 17 одсто. Слично је и у Мађарској, али ту има изузетака: у Будимпешти су у појединим атрактивним деловима града цене скочиле од 60 до 80 одсто по квадрату.

Аналитичари Ерсте групе процењују да је тржиште некретнина у сигурној зони и да ће бити раста, али не и већих ломова.  


Стручњак с Факултета за правне и пословне ситудије „Др Лазар Вркатић” у Новом Саду др Александар Васиљевић каже:

“Повећаном интересовању за зајмове допринеле су и ниске камате на штедњу – сматра он. – Код већине банака оне су данас на нули или близу ње. Зато грађани почињу да улажу у некретнине, које потом издају. Нови Сад је универзитетски град и станове није проблем издати. Развој грађевинске индустрије неће знатније допринети свеукупном развоју, али ће помака набоље свакако бити.”

Што се тиче оних који размишљају о томе да ли да купе стан, изгледа да им је сада право време. Камате су још увек ниске, цене повољне, али тражња расте. То увек гура цене навише, пре или касније.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести