У Србији лане погинула 42 радника

Током прошле године 42 радника смртно су страдала на радним местима, иако се јавно прокламује да сваки запослени има право на здраву и безбедну радну околину. Међу страдалим радницима, истиче за „Дневник” председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић, готово половина није била пријављена нити обучена за радове којима су зарађивали за хлеб.
radnici slem EPA/GUSTAVO AMADOR
Фото: EPA/GUSTAVO AMADOR

"Радници данас морају да раде било шта и под било каквим условима, па зато и пристају на то да не буду пријављени и обучени, а често и без одговарајуће опреме за рад", објашњава Милић.

Послодавци не предузимају прописане мере да би раднике заштитили на раду, а доказ за то је што је прошле године пријављено 30.000 повредна на раду, а сасвим је извесно да их је било више и да многе нису ни пријављене.

Савез самосталних синдиката Србије упозорио је јуче, поводом 28. априла – Светског дана безбедности и здравља на раду, да се у Србији деценијама толерише немаран однос, не само према безбедности на раду већ према укупној сигурности и здрављу људи. Велики број послодаваца се према безбедности на раду односи неодговорно, чак и бахато, што се огледа кроз непријављивање радника, неоспособљавање за безбедне услове рада, неопремање средствима и опремом за личну заштиту и неомогућавање редовних систематских прегледа.

Радници у грађевинарству, рударству и прерађивачкој индустрији су најугроженији, као и млади и радници на несигурним пословима у малим и средњим предузећима, радећи на ризичним пословима без неопходне обуке, информисања и недовољне заступљености представника радника и синдиката у одборима за безбедност и здравље на раду, посебно у малим компанијама.

Љ. Малешевић 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести