Основни суд у Зрењанину први примењује нову формулу

ЗРЕЊАНИН: Основном суду у Зрењанину указана је велика част да буде први суд у Србији у којем ће започети реализација дела пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“, који подразумева примену формуле за вредновање предмета по тежини.
zrsud dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У Зрењанину су тим поводом боравили и чланови Радне групе за вредновање предмета по тежини, коју је образовао Високи савет судства.

„У Основном суду у Зрењанину започело је спровођење активности на примени формуле за вредновање предмета по тежини и то је био разлог и за долазак радне групе коју је формирао ВШ. Формулу је утврдила баш радна група, а усвојио је ВШ. Основном суду у Зрењанину указана је част да у њему крене овај пилот програм“, напомиње председник Основног суда у Зрењанину Златоје Анкић, наглашавајући да је рад овог суда високо оцењен и да је то био разлог да први буде одабран за примену нове формуле.

Према овој формули, судијама се предмети у рад додељују пођеднако, и у погледу броја предмета, али и вредновања предмета, које се раде у два нивоа. То је према тежини предмета, за које је потребно неко стандардно време за све судије, и то у парничној материји, радним споровима и кривичној материји, док се 20 посто сматра комплекснијим. Идеја формуле је да се поштује право на природног судију, она се користи преко електронског уписника и то се сматра једном од мера за повећање ефикасности судија и суда, али и смањења корупције.

„Примена ове формуле је и једна од наших обавеза према ЕУ, у процесу приступања“, објашњава Анкић и подсећа да је то само део далеко ширег пројекта.

Пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“ финансира Европска унија, а он траје две године. Вредност пројекта је 3,8 милиона евра и у њему се остварује сарадња са Министарством правде, Врховним касационим судом, Високим саветом судства, Државним већем тужилаца, Републичким јавним тужилаштвом и Правосудном академијом. Анкић подсећа да се овај пројекат бави решавањем старих предмета, унификацијом судске праксе, израдом стратегије људских ресурса у правосуђу, чишћењем података у апликацијама и коначно дефинисањем формуле за вредновање предмета по тежини, као и још неким битним питањима, попут медијације.

„Све активности пропраћене су тренинзима у сарадњи са Правосудном академијом“, закључује Анкић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести