Пет Албанаца се пријавило за статус жртве Саљиха Мустафе

ХАГ: Пет особа албанске националности тврди да су жртве некадашњег команданта тзв. ОВК Саљиха Мустафе и тражи да им се и формално додели статус жртви у процесу који се против њега води због ратног злочина у логору, у селу Злаш на КИМ, у априлу 1999. године.
sudnica
Фото: pixabay.com

Прве четири особе које су прошле године аплицирале за овај статус одбијене су крајем фебруара, јер догађаји које су описале у својим захтевима не обухватају место и време за које се Мустафа терети оптужницом.

У новом, другом по реду извештају Службе за подршку жртвама Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, који је данас објављен, та Служба је препоручила судији да прихвати захтеве нових пет особа, албанске националности и додели им статус жртве у процесу против Мустафе.

Такође препоручује судији да им додели мере за заштиту идентитета и безбедности.

У извештају се наводи да подносилац захтева под псеудонимом 06/05 тврди да је претрпео физичке и менталне повреде, док је подносилац 05/05 навео да је преживео менталну повреду.

Подносиоци захтева 07/05, 08/05 и 09/05 су Албанци, који, како се наводи, тврде да су директне жртве незаконитог притварања, окрутног поступања и мучења у притворском објекту у Злашу у релевантном периоду из оптужнице.

Сви они тврде да су претрпели менталну повреду, а 08/05 и 09/05 и физичку.

Нико од ових пет особа није поднело документацију о штети или повредама, наводи Служба и указује да су сви апликанти за статус жртве албанске националности, да говоре Албански језик и живе на Косову. Сви такође тврде да су наводни злочини према њима извршени на истом месту - у Злашу.

Служба је затражила од судије да свима одобри заштитне мере путем редакције имена уз псеудониме које су већ добили, а како се информација о њиховом идентитету не би делиле са спољним светом.

Поред тога, Служба од судије тражи да им одобри и анонимност у односу на Мустафу и његовог браниоца, (тако да ни они, у овој фази поступка, не знају о којим је особама реч).

Истиче да су ове заштитне мере и неопходне и сразмерне објективном оправданом и повећаном ризику за подносиоце захтева за статус жртве и њихове породице које живе на Косову.

Према правилима суда, да би добиле статус жртава особе чији се идентитети воде под псеудонимима, морају да за то добију потврду судије за претходни поступак или судског већа, на препоруку Службе за заштиту сведока Специјализованих већа Косова у Хагу.

Жртве, према правилима овог суда, нису дужне да сведоче у процесу уколико то не желе.

Иначе, у поступку против Мустафе Специјализовано тужилаштво је најавило да ће исказ дати 16 сведока - петорица сведока на чијим је изјавама утемељена оптужница и још 11 сведока, који ће према најавама тужиоца имати “подржавајућу улогу”.

Мустафа је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која га терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Он је негирао кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио да ће се, поред осталог бранити алибијем.

Суђење би требало да му почне, на лето.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести