Подигнута оптужница против надрилекарке Маркановић

БЕОГРАД: Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело је данас суду оптужни предлог против Олгице Маркановић осумњичене за надрилекарство, односно медицинске захвате на пацијентима за које нема лиценцу.
Prvo-osnovno-javno-tuzilastvo
Фото: Youtube Printscreen

Оптужним предлогом тужилаштво је тражило да се Маркановић осуди на три године затвора због кривичног дела - тешко дело против здравља људи у саизвршилаштву, потврђено је Танјугу.

Оптужена за исто дело је и њена сарадница Ј.Т. за коју је тужилаштво тражило годину дана затвора.

Тужилаштво подсећа да је Маркановић ухапшена 3. јуна и да јој је суд на предлог тужиоца одредио притвор по више основа који је почетком месеца продужен.

У доказном поступку тужилаштво је испитало 12 оштећених и једног сведока и одредило медицинско вештачење телесних повреда оштећених од стране судског вештака за област пластичне и реконструктивне хирургије.

Оптужним предлогом Маркановићи и Ј. Т. се терете да су кривично дело извршиле од 1. маја 2020. године до 1. маја ове године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду у ул. Дриничка бр. 8а, тако што су неовлашћеном и неправилном употребном средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Истовремено су примењивале недопуштене инјекције локалне анестезије "лидокаин - хлорида" која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје.

У даљем току поступка Прво основно јавно тужилаштво у Београду ће испитати преостале оштећене, одредити медицинско вештачење телесних повреда оштећених, након чега ће донети одлуку о кривичном гоњењу окривљених због истог кривичног дела учињеног на штету лица која нису обухваћена овим оптужним предлогом, саопштило је тужилаштво.

Маркановић је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надрилекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане пацијетима пружала је, како је навела, уређајем "Плазма пен" који не представља медицинско, већ козметичко средство.

Маркановић је такође је тврдила да поседује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати услед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу пре опоравка коже.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести