ТЕМА „ДНЕВНИКА”: КОЈИ СУ НАМЕТИ ЗА ВЛАСНИКЕ РЕГИСТРОВАНОГ ОРУЖЈА ЗА ОВУ ГОДИНУ Порез на аутомат 17.000 динара, за пиштољ или револвер 23.350

Пореска управа предала је крајем новембра Пошти Србије писмена решења о порезу на регистровано оружје пореским обвезницима који га имају.
а
Фото: Pixabay

Нешто раније таква решења послата су и на две електронске адресе: еПорези и еУправа.

Масовни обрачун пореза за регистровано оружја за ову годину обављен је у октобру, након обраде и филтрирања достављених података из МУП-а. Таква решења, иначе, Пореска управа увек доставља крајем године.

Према новим решењима порез за аутоматску пушку ове године је 17.280 динара, што је у односу на прошлу годину више за 2.270 динара, а за полуаутомаску пушку 6.930 динара, што је скупље за 910 динара у односу на претходну годину.

Овогодишњи порез на оружје за личну безбедност категорије Б, за које је издата исправа за држање оружја је 4.680 динара, што је за 610 динара више него лане, док је на оружје за личну безбедност категорије Б, за које је издата исправа за држање и ношење оружја (укључујући правна лица и предузетнике) порез ове године 23.350 динара, односно 3.060 динара више него прошле године.

Генерални секретар Националне асоцијације за оружје Србије (НАОС) Душко Илић за „Дневник” каже да у нашој држави има око 600.000 регистрованог оружја.

- Од тог броја, скоро половина је ловачко оружје на које његови власници не плаћају порез. Такође, порез се не плаћа ни на спортско оружје, којег у Србији има око 50.000. Значи, порез плаћа око 170.000 власника оружја за личну безбедност – истиче Илић.

Генерални секретар НАОС-а указује да не треба да збуњује појављивање аутоматског и полуаутоматског оружја, које је грађанима, по закону, и даље забрањено да имају у свом поседу.

Ипак, аутоматске и полуаутоматске пушке могу имати поједине агенције за обезбеђење виталних објеката од државног интереса и њима се дозволе издају под посебним и строгим критеријумима.

Поједини грађани имају и недоумицу да ли се порез односи и на оружје које су пролетос предали полицији.

- Према решењу, порез ће платити и бивши власници оружја који су пиштоље и револвере имали до датума њиховог предаје МУП-у. Поред тога, порез неће плаћати власник привремено одузетог оружја све до коначног решења – додаје Илић.

Према нашим незваничним сазнањима, држава ће ове године од пореза на оружје инкасирати скоро 750 милиона динара.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести