"Тројка" негира шверц бродовима око 570 тона дизела      

У Посебном одељењу за сузбијање корупције новосадсог Вишег суда, тројица окривљених јуче су на отварању главног претреса  у потпуности негирали кривицу за кријумчарење преко 570.000 литара евро–дизела, пловилима, током Дунава, претпрошле године.
Zaplena barže sa naftom Foto: Uprava carina
Фото: Фото: Управа царина

Првоокривљени Милош Симоновић (37) из Винче изјавио је јуче да се не осећа кривим и да оспорава апсолутно све што је наведено у оптужном предлогу, као и правну квалификацију кријумчарења.

Он је навео да је полиција затекла раднике при претовару нафте с његовог поквареног брода на други, а да би се тај товар вратио у Украјину. Казао је да се најава техничких проблема на пловилу приметила десетак дана раније, а да као превозник при инкриминисаном догађају није дао накакве налоге људима који су радили за њега да ураде нешто незаконито.  Додао је да је тада био на летовању у иностранству, а да назива купца нафте из Вуковара тренутно не може да се сети, али да бих могао накнадно да га достави.  

- По мени брод није пренео робу преко царинске линије - казао је јуче Симоновић и додао није знао да ће се брод зауставити на Ирмову. - Српски брод на територији Србије има право да пристане било где.

Објаснио је да је брод на који је пребацивана нафта  закупила фирма у којој је директор његова сестра, а да послове води њен вереник. Додао је, да је у време догађаја који је доспео у оптужни акт имао још и брод за пренос шљунка и да се бави пољопривредним пословима.    

Други окривљени, Мартин Томан (64) из Бољевца казао је да није проверавао исправност брода кад га је стартовао и да је бродски дневник очекивао да ће покупити накндно кад се усидри на путу за Украјину.

Украјински држављанин Андреј Сиротенко (51) из Одесе, приведен из притвора, навео је да се затекао у тој ситуацији и да се није снашао шта треба као машиниста да ради.

Према наводима оптужног предлога , окривљенима се приписује да су се 19. и 20. јула претпрошле године на Дунаву, преко пута Богојева,  код нелегализованог пловног објекта-обалског депоа, у власништву АД „Ирмово“, по налогу првоокривљеног, овлашћеног лица ДОО „Импулс петрол“ Милоша Симоновића, бавили преношењем робе–нафте евро дизел, преко царинске линије, избегавајући мере царинског надзора.

Наводно, најпре је брод танкер „Тара“, предузећа  „Петрол танк“ из Брчког,  у власништву првоокривљеног Симоновића 19. јула 2018. прошао из Румуније кроз Србију, при чему је превозио 574.435 литара евро-дизела. Капетан брода је током проласка кроз нашу земљу,  добио транзитни докуменат, а у царинској испостави Нови Сад обавио улазно-излазну ревизију ради транзита, где је као терет назначена наведена количина поменутог горива, да би при томе крајња дестинација била наведена лука Вуковар у Хрватској.

Након предаје рапорта лучкој капетанији ради излаза,  напустио је Србију преко преводнице Богојево и ушао у међународни ток Дунава. Затим, исте ноћи, по налогу првоокривљеног  Симоновића,  комплетна наведена количина нафте била је преточена у други брод,  танкер „Квинс“ у власништву привредног друштва, ДОО „Вуковић комерц 015“ из Ветереника, који је у закупу привредног душтва ДОО „Импулс петрол“ Нови Сад, наводи се у оптужници.

М. Вујачић 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести