Како се бранила част у двобојима

БЕОГРАД: Током првих технолошких револуција, упоредо са развојем класичних фабрика, једнако се развијала индустрија производње оружја где су промене током 18. и 19. века биле кључне за креирање све ефикаснијег наоружања.
s
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Ручно оружје је била основа свих војних снага, па су пиштољи одличан пример да се стекне слика о наоружању из тог времена. Изложба Војног музеја у Београду, “Перкусиони пиштољи и револвери” аутора Вука Обрадовића, постављена је у Збирци стране уметности Музеја Града Новог Сада, а посетиоцима је представљен одабир од 35 најзначајнијих пиштоља и револвера који ће Новосађани моћи да погледају до 16. октобра.

Приказани експонати се, сем по класичном механизму, од модерних пиштоља разликују и по томе што су неке од њих израдили највећи светски мајстори и уз готово сваки модел иде и занимљивост по којој се издваја. То су пиштољи и револвери којима се бранила част на двобојима, који су носили српски и страни војници, а међу њима су модели који су се прославили на  америчком дивљем западу током најдраматичнијег (и најузбудљивијег) периода.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Перкусиони систем паљења оружја само је једна од степеница развоја ручног ватреног оружја. Систем паљења на кремен трајао је више од три века, да би готово преко ноћи, односно у свега пар година, био потпуно замењен перкусионим.

Барут на овом оружју и даље се пуни спреда, кроз цев, али је сам начин његовог паљења варницом на удар донео револуцију у производњи и коришћењу ватреног оружја.

Овај систем је био популаран током прве и почетком друге половине 19. века, али је и та технологија постала застарела  у даљем развоју ватреног оружја настанком сједињеног метка.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Иако се већина изложених модела везује за историју других држава, за нас је свакако интересантан једини сачувани модел пиштоља М1856, који је по захтеву српске владе израђен у Белгији 1856. За потребе наше тадашње коњице је наручено 300 комада који су наводно и израђени, али је услед компликација у међународним односима издата забрана испоруке за српску војску. Претпоставља се да је сачувани примерак вероватно стигао у Србију пре забране, као узорак за тестирање. 

У поставци су и два “колта”, револвера за које кажу да су заправо освојили амерички запад, док се кроз неколико интересантних експоната могу видети и нека несвакидашња решења тадашњих мајстора у покушају стварања мултифункционалног оружја.

Н. П.

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести