Одржана КОМЕМОРАЦИЈА за убијене Србе у Глини

ГЛИНА: Поводом 82. годишњице убиства неколико стотина Срба у глинској православној цркви Рођења Богородице, данас је у Глини одржана комеморација на месту где се налазила црква.
sveca, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Комеморацију су заједно одржали Антифашистичка лига и Српско народно веће (СНВ).

У име Антифашистичке лиге Весна Тершелић рекла је да је део грађе бившег Спомен дома разнесен, али да део чува истраживач историјских збивања Глињанин Игор Мркаљ, као и да би се мања поставка могла брзо организовати када би се зграда Хрватски дом преименовала и кад би јој се вратила стара функција, преноси Хина.

“Ту смо да памтимо жртве холокауста, масовних убистава и геноцида, али и да памтимо и све оне који су чинили све што су могли да тим жртвама помогну и да спречимо наслеђе искривљавања чињеница о холокаусту и геноциду над Србима и Ромима. Помака на боље има, не бих се усудила да тврдим да је то тренд”, рекла је Тершелић.

Подсетила је да десет година трају захтеви Антифашистичке лиге за преименовањем дома, али да локалне власти не показују политичку вољу за тим, нити има подршке власти на националном нивоу.

У име СНВ-а Борис Милошевић је подсетио окупљене да су људи у тадашњу цркву били позвани и дошли на покрштавање, а уместо тога ту је почињен "срамотни и свирепи злочин".

“За Глину наше окупљање је важно јер представља рад на болном сећању који је потребан због жртава којима дугујемо поштовање, али и због читавог друштва како би се избегао механизам понављања. Како спирала мржње не би била настављена, а подржаваоци идеја починитеља злочина не би успели да злочине прекрије заборав и можда нађу оправдање за злочин који се догодио", рекао је Милошевић.

Први злочин је почињен у мају, када су побијени Срби из Глине, док се други масовнији догодио непуна три месеца касније, када су на овом месту у глинској српској православној цркви побијени Срби из околине Глине, већином с подручја суседног котара Вргинмост.

Убијања су забележена и на широј околини Глине, Ивановић Јарку крај Крњака и у Слуњском крају.

У свом говору Милошевић је рекао да не постоје никакви разлози који могу да оправдају злочине који су овде почињени 1941, због којих је на том месту изграђен Спомен дом и важно је да овај дом опет носи име Спомен дом.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац је заједно са другим учесницима комеморације положио црвену ружу на споменик жртвама усташког терора, али није се обраћао на скупу, наводи Хина.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести