У Арени смештено 28 пацијената, више отпуста него пријема

БЕОГРАД: У привременој ковид болници у Арени збринуто је 28 оболелих од корона вируса, а последњих дана већи је број отпуста него пријема пацијената.
privremena bolnica
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/JOVO MAMULA/bs

Директор Завода за здравствену заштиту радника ''Железнице Србије'', који руководи болницом, Владо Батножић каже да су у Арени смештени средње тешки пацијенти, да већина има обострану упалу плућа, а да је око 20 одсто њих на кисеонику.

Примимо око 20 пацијената, а отпустимо око 25 и тако је последњих десетак дана. Средином јула у Арени је било око 250 пацијената, а данас их је 28. Већина је излечена и отпуштена кући, каже Батножић за Танјуг.

Додаје да пацијенти у просеку проведу између осам и десет дана на лечењу у Арени, кроз коју је од 7. јула, како каже, прошло око 420 оболелих од Ковида 19, од којих је око 350 излечено, док су остали премештени у друге здравствене установе.

Очекујемо да ће у наредном периоду део пацијената из осталих ковид болница бити пребачен у Арену, а одавде ће по излечењу бити пуштени кући, каже Батножић.

Највише пацијената смештених у Арени је из Београда, али има их из целе Србије, док је просек старости оболелих око 50 година.

У Арени је ангажовано око 120 здравствених радника и припадника Војске Србије, а из Завода ''Железница Србије'' до сада је било ангажовано око 75 медицинских радника.

Координатор привремене ковид болнице ''Београдска арена'', пуковник Вељко Милић, каже да се последњих дана смањује број пацијената у тој болници и додаје да су пацијенти углавном под инфузионом и инјекционом терапијом.

Сви су стабилни и добро се осећају, а последњих дана имамо утисак осећамо као да епидемија јењаваја, каже Милић.

Подсећа да је у Арени разведен систем за довод кисеоника и да је обезбеђено 216 места за пацијенте којима је потребна кисеонична потпора, а предвиђено је око 150 места за респираторе.

Извршена је додатна електрификација, тако да смо за неки наредни талас потпуно спремни, наводи Милић.
Дезинфекцију унутрашњег простора ''Арене'' једном дневно врше екипе Завода за биоциде, а простор око хале дезинфикују јединице АБХ Војске Србије три до четири пута дневно.

Милић каже да је добра пракса из привремене болнице Београдски сајам, у којој је такође био тима, пренета и у Арену и да није било проблема са снабдевањем дезинфекционим средствима, лековима и заштитном опремом.

Заједно са здравственим радницима из цивила остварујемо добру сарадњу, има нас је више од 120, а уколико се буде повећавао број пацијената, спремни смо да реагујемо и повећамо ангажовање, каже Милић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести